Bulgaristan Schengen Vizesi istiyor mu?

Schengen Bölgesi, Avrupa Birliği'nin bir parçası olan 26 ülkenin oluşturduğu bir serbest dolaşım alanıdır. Bu alan içerisinde sınır kontrolleri kaldırılmıştır ve bir Schengen vizesi ile birçok ülkede serbestçe seyahat edilebilir. Peki, Bulgaristan Schengen Vizesi istiyor mu? İşte, Bulgaristan'ın Schengen'e dahil olup olmadığı...

Avrupa Birliği'nin kontrolsüz seyahate olanak tanıyan Schengen uygulamasına katılmak için uzun süredir çaba gösteren Bulgaristan ve Romanya, bugün itibariyle bu hedefe bir adım daha yaklaştılar. Özellikle Avusturya'nın engellemesini aşmak için geliştirilen bir formülle, bu iki ülke artık hava ve deniz seyahatlerinde Schengen Bölgesi'ne dahil olurken, kara seyahatleri hala kapsam dışında. Bulgaristan ve Romanya'nın katılımıyla, Schengen'e dahil olan ülke sayısı 27'den 29'a yükseldi. Bu durum, Türk vatandaşlarını bu ülkelere seyahat etmek isteyenler için önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Bulgaristan Schengen Vizesi istiyor mu?

BULGARİSTAN SCHENGEN VİZESİ İSTİYOR MU?

Bugün itibariyle (31.03.2024), komşu ülkeler Bulgaristan ve Romanya, Avrupa'nın kontrolsüz seyahat imkanı sunan Schengen uygulamasına kısmi olarak dahil oluyor. Bu durum Türk vatandaşlarının bu iki ülkeye seyahat etmek için Schengen vizesi alması gerektiği anlamına geliyor.

Bugünden itibaren, Bulgaristan ve Romanya ile Schengen Bölgesi'ndeki diğer ülkeler arasındaki AB iç hava ve deniz sınırlarında kişiler üzerinde kontrol yapılmayacak. Ancak, Romanya ve Bulgaristan'ın kara sınırlarında, hem birbirleriyle hem de Schengen ülkeleriyle olan kontroller, üçüncü ülkelerle olanlar gibi devam edecek.

Schengen'e kısmen dahil olmanın sembolik önemi büyük olsa da, bu iki ülkenin kara sınırlarındaki kontrollerin devam etmesi ana sorunlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Çünkü yolcu ve yük trafiğinin büyük bir kısmı bu bölgelerde gerçekleşiyor. İki ülkenin hedefi, kara sınırlarının da 2024 sonuna kadar Schengen kapsamına alınması.

BULGARİSTAN'A VİZE ALMAK ZORUNLU MU?

Bugüne kadar Türk vatandaşları, ulusal vize alarak Bulgaristan ve Romanya'ya gidebiliyorlardı. Ancak artık, Schengen vizesi olmadan bu iki ülkeye giriş yapılamayacak. Geçerli bir Schengen vizesiyle, Schengen bölgesine bir kez giriş yapıldıysa, bu iki ülkeye de gidilebiliyordu. Ancak bundan sonra, Schengen vizesi olmayan Türk vatandaşları bu ülkelere giriş yapamayacaklar.

Bulgaristan Schengen Vizesi istiyor mu? ile ilgili etiketler Schengen Vizesi
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.