Bu vaatler ‘kart’laştı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, seçimlerde sıkıştıkça milletin en yumuşak karnı kredi kartı borçlarını suistimal etmeyi alışkanlık haline getirdi. 2015 genel seçimlerinde de yine kart vaadini sahaya süren Kemal Kılıçdaroğlu, o yıl yüzde 25 alabilmişti. Halkta karşılığı olmayan üstelik bankacılık sektöründen sert tepki alan bu kartlaşmış vaad yine gündeme geldi.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bu satırların yazarı olarak 2015’de, kart borcunun silinmesi vaadini Türkiye Bankalar Birliği’ne teyit ettirmek için aramıştım. Bankalar Birliği, yalanlamıştı. Denizbank CEO’su Hakan Ateş de, sert bir açıklama yaparak, "Şöyle reklamlara şahit oluyoruz: 'Ödemeyin kardeşim. Yüzde 80'ini sileceğiz'. Biz o zaman mevduatın faizini nasıl ödeyeceğiz? Bu nasıl bir sistem?" diyerek eleştirmişti.

Bu vaatler ‘kart’laştı

Bugün de Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, yurttaşlara “kredi kartı borçlarınızı, devletimizin hazinesi, bankalardan devralacak” şeklinde SMS gönderdi.

Kısa mesajda, “Erdoğan’ın sebep olduğu ekonomik buhran yüzünden birikmiş kredi kartı borçlarınızı, devletimizin hazinesi, bankalardan devralacak” ifadeleri yer aldı. Bu da akıllara borcunu ödeyenin suçu ne sorusunu getiriyor. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle kart borcu olanlar var ama tatil için yapılan harcamalar, lüks alışveriş için yapılan harcamalar da silinecek mi acaba? SMS’te bir ayrım yok. O zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor: Şu andan itibaren Kılıçdaroğlu’nun seçileceğine inanan insanlar, kart limitlerinin dibine kadar kullanmaya başlayacak. Borcu herkesin ödediği vergilerle kapatmak, ödemesini zamanında yapanlara haksızlık olmayacak mı?

O dönemden bu yana CHP tarafında değişen bir şey yok. Kartlaşan vaatler tekrar tekrar gündeme geliyor. Bu arada Kasım 2015 genel seçimlerinde bu vaatlere rağmen CHP yüzde 25.31 oy aldı. AK Parti ise yüzde 49.49 oy aldı.

İşte 2015’te Sabah Gazetesi’nde yaptığımız haber: Vaatler 'yüzde 80' çöktü

Reklam filminde kredi kartı faiz borçlarının % 80'inin silinmesi konusunda bankalarla anlaştığını belirten CHP'nin vaadi çürüdü. Bankalar "Biz kimseyle anlaşmadık" diyor

CHP'nin seçim bildirgelerinde yer verdiği "bankalardaki kredi kartı ve bireysel kredi faiz borçlarının yüzde 80'ini sildirme" vaadi reklam filmi oldu. Filmdeki "Faiz borcunun yüzde 80'ini sileceğiz. Buna inanmayanlar varsa, onlara 'CHP bankalarla anlaşmış' dersiniz" sözleri üzerine CHP'nin sır gibi sakladığı yöntemi öğrenmek için bankaları aradık. Bankacılar "Bize gelen talep de yok anlaşma için imkân da yok" mesajı verdi. Böylece CHP'nin en çok güvendiği vaat de seçim öncesinde çürüdü.

ANLAŞMA FİLAN YOK

Türkiye Bankalar Birliği yöneticileri, kendilerine hiçbir siyasi partiden bu yönde bir talep gelmediğini belirtti. Bankacılar, CHP ile anlaşan banka olmadığı gibi bunun dedikodusunun bile yapılmadığını vurgulayarak, "Yapılandırma ve faiz indirimi müşteri bazında yapılabiliyor. Halen bankalar kurumsal kredileri kapsayıcı faiz indirimi ve yeniden yapılandırmayı uyguluyor" dedi.

VARLIK ŞİRKETLERİ VAR

Bankacılar, CHP ile herhangi bir anlaşma yapılmadığını, bunun olması durumunda diğer partilerle de anlaşılması gerektiğini belirtti. Bankacılar, tahsili gecikmiş alacaklarını, varlık yönetim şirketlerine belli bir ücretle sattıklarını, bu şirketlerin tahsilatı yaptığını hatırlattı.

ADI BENDE SAKLI

SABAH, kredi kartı faiz borçlarının silinmesi konusunda hangi bankalarla anlaşıldığına dair konuyu CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke'ye de sordu. Böke yazılı bir açıklama yollayarak "Adı bende saklı!" mesajı verdi. Açıklamada, "Vatandaşın bu önemli sorununu çözmek için uzmanlar ve bankacıların önemli bir kısmı ile detaylı çalışmalar yaparak bu vaadimizi oluşturduk. Ancak bu bankaların hangi bankalar olduğunu açıklamamız içinde bulunduğumuz siyasi ortam nedeniyle mümkün değil" denildi.

İÇİ BOŞ VAAT

CHP'nin internet sitesindeki seçim bildirgesinde "31 Temmuz 2015 tarihine kadar bankacılık sisteminde sorunlu hale gelen kredi kartı ve bireysel kredilerin faiz borçlarının en az yüzde 80'ini sileceğiz. Kalan borcu yeniden yapılandırılarak 5 yıla yayacak ve yurttaşlarımıza ödeme kolaylığı sağlayacağız" denilmişti.

957 BİN KİŞİ TAKİPTE

Aynı yıl içinde birden fazla kaydı bulunan kişilerin bir kez sayılmasıyla elde edilen veriler dikkate alındığında; bireysel kredi borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı geçen yılın ilk 8 ayına göre yüzde 13 oranında artarak, 501 bin kişi oldu. Bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş kişi sayısı ise aynı dönemde yüzde 4 artışla 719 bin kişiye ulaştı. Öte yandan, bireysel kredi veya bireysel kredi kartı borcundan dolayı yasal takibe intikal etmiş toplam kişi sayısı 2015 yılının ilk sekiz ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artarak 957 bin kişi oldu.

Bu vaatler ‘kart’laştı ile ilgili etiketler ekonomi Millet İttifakı Kemal Kılıçdaroğlu
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.