Bu sözler çok tartışılır: Sivas Davası'nda ceza alanlar yeniden yargılansın!

Madımak olaylarının yıl dönümünde tartışma yaratacak bir çağrı geldi... Star Gazetesi yazarı Yakup Köse, 2000 yılındaki Sivas Davası'nın mezhepçi saikle görüldüğünü ve yargılamanın yeniden yapılması gerektiğini savundu.

"2 Temmuz" tarihini takvimlere kara bir leke olarak kaydeden Madımak olaylarının 28'nci yıl dönümü geçtiğimiz gün çeşitli etkinliklerle anıldı.

Sivas'ta yaşanan korkunç olaylar sonucunda iki otel görevlisi ile iki gösterici de ölmüş ve toplamda 37 kişi yaşamını yitirmişti.

Madımak Olayı‘ndan bir gün sonra ise 35 kişi gözaltına alındı. Daha sonra gözaltına alınanların sayısı 190’a çıktı. Gözaltına alınan 190 kişiden 124’ü hakkında “laik anayasal düzeni değiştirip din devleti kurmaya kalkışma” suçlamasıyla dava açıldı, geri kalanlar serbest bırakıldı.

Kamuoyunda Sivas Davası olarak bilinen davanın ilk duruşması, Ankara 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi’nde 21 Ekim 1993 günü yapıldı. 26 Aralık 1994’te karara bağlanan dava sonucunda, 22 sanık hakkında 15’er yıl, 3 sanık hakkında 10’ar yıl, 54 sanık hakkında 3’er yıl, 6 sanık hakkında 2’şer yıl hapis cezası, 37 sanık hakkında da beraat kararı verildi.

Yargıtay ise 24 Aralık 1998’de hapis cezalarını onadı, 33 idam cezasını ise usul noksanlıkları nedeniyle bozdu.

Şubat 1999 tarihinde usul eksikliklerinin giderilmesi için başlayan yargılama sonucunda 16 Haziran 2000’de 33 sanık Devlet Güvenlik Mahkemesi’nce yeniden idam cezasına çarptırıldı.

2002 yılında idam cezasının yürürlükten kaldırılmasıyla idam cezası hükümlülerinin cezaları müebbet ağır hapis cezasına çevrildi.

YENİDEN YARGILANSINLAR TALEBİ

Diğer yandan, Madımak olaylarının yıl dönümünün üzerinden birkaç gün sonra tartışma yaratacak bir çağrı geldi.

Star Gazetesi yazarı Yakup Köse bugün köşesinde konuya geniş yer ayırarak bazı kesimlerin büyük tepkisini toplayabilecek sözler sarf etti. 

Olaya Madımak Oteli'ni kuşatan kişilerin penceresinden bakan Köse, "28 yıl olmuş... Dile kolay ruha zor mu zor 28 yıl... Zindanlarda geçen 28 yıl... Rutubetli duvarlar arasında unutulan Sivas mağdurları 28 yıldır adalet bekliyor! Onlar ve aileleri, devlet içindeki mezhepçi kadrolaşmanın kurbanları." diyerek yeniden yargılanma çağrısında bulundu.

Köse "Sivas mağdurları yeniden yargılansın" başlığını taşıyan yazısında şu ifadelere yer verdi;

"Ne diyordu Yargıtay Onursal Üyesi Cevdet İlhan Günay: "Hâkim arkadaşlarımız derler ki, bir yere gelebilmek için TSE damgalı olmak lâzım. TSE ama açılımı Türk Standartları Enstitüsü değil. Onun açılımı, Tunceli-Sivas-Erzincan'dır!"

TSE hattından Alevî Dedesi Seyfi Oktay'ın Adalet Bakanı olmasını hatırlayalım...

Yine TSE hattından, eski Adalet Bakanları'ndan Mehmet Moğultay şu sözünü de hatırlayalım: "MHP'li faşistleri ve Refahlıları mı işe alacaktım?"

Türk yargısında gerçekleştirdikleri mezhepçi kadrolaşmaya tepki gösterenlere bu sözü söyleyen Moğultay yıllar sonra sözünü inkâr değil tashih etti. Yaptıkları mezhepçi kadrolaşmayı itiraf etti de diyebiliriz: "Ben hiçbir zaman faşist kelimesini kullanmadım ve Refah Partililer'den bahsetmedim. 1995 İstanbul Kongresi'nde, "Ben CHP'lileri işe almayacağım da MHP'lileri mi alacağım" demiştim."

Ben de Moğultay'ın tashihine (itirafına) şu mukabelede bulunmuştum: "Sayın Bakan, babanın şirketine işçi mi alıyorsun yoksa ülkede adaleti sağlasınlar diye hâkim savcı mı?"

İşte size "Eski Türkiye"deki adaletin, hukukun ahvali!..

1993 senesinde Sivas'taki hâdiselerin ardından tutuklanan ve mezhepçi yargının sergilediği mahkeme tiyatrosuyla idam cezası alan Müslüman Anadolu'nun evlatları hâlâ zindanlarda; evet hâlâ zindanlarda!

Dönemin mezhepçi yargısı verdiği idam kararıyla adaleti değil intikamı tesis etti. Hâdisenin olduğu gün değil Madımak Oteli'nin önünde Sivas'ta bile olmayanlar cezalandırıldı."

Sivas olaylarının "esas faillerinin" dışarıda gezdiğini savunan Köse yazısını şu cümlelerle bitirdi;

"Ülke 90'lı karanlık yıllara döndürülmeye çalışıldığı bugünlerde Sivas davasının yeniden görülmesi daha bir önem kazanıyor. Esas failleri bilmek hepimizin hakkı değil mi!.."

Bu sözler çok tartışılır: Sivas Davası'nda ceza alanlar yeniden yargılansın! ile ilgili etiketler Sivas madımak sivas davası yakup köse
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.