"Bu harekatın kapsamı, sınırı, matematiksel bir formülasyon değil"

SuperHaber yazarı Metehan Demir, Didem Arslan Yılmaz ve Çetiner Çetin'le birlikte Afrin sınırına sadece 2 kilometre mesafede Habertürk canlı yayınında Zeytin Dalı Harekatı'nı değerlendirdi. Afrin harekatının çok zor şartlarda sürdüğünü dile getiren Demir, Mehmetçik'in hiçbir paranın ölçemeyeceği bir fedakarlıkla görev yaptığını söyledi. Cumhurbaşkanı'nın Menbiç çıkışını değerlendiren Metehan Demir, Türkiye'nin İran sınırından, Hatay sınırına kadar olan bölgenin teröristlerden temizlenmesini ve derinlikli bir güvenli bölge oluşmasını istediğini ifade etti. Batı ve ABD'nin "Harekat kapsamlı ve sınırlı olsun" söylemlerini ise "Bu harekatın kapsamları, sınırları ve ne kadar süreceği bir matematiksel formülasyon değil." sözleri ile değerlendirdi.

Kilis - Afrin sınırında üzerlerinde 19 kiloluk çelik yelek ve kask gibi malzemelerle arazide zorlukla hareket ettiklerini, canlı yayın aracının çamura saplandığını hatırlatarak görüşlerini izleyicilerle paylaşmaya başlayan Demir, sahadaki askerlerin tank, top ve üzerlerindeki onlarca kiloluk malzeme ile mücadele ettiğini ifade etti.

Metehan Demir, "Biz bu koşullardaysak, öbür tarafta hiçbir paranın ölçemeyeceği fedakarlıkla bulunan çocuklar var, vatan evlatları var. Onların hakkını teslim etmek gerekiyor." dedi.

Top sesleri eşliğinde süren canlı yayında Didem Arslan Yılmaz, Metehan Demir'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini hatırlatarak "Operasyon Irak sınırına kadar sürecek mi" diye sordu.

"ASKERİ, STRATEJİK VE DİPLOMATİK DENGELER..."

"Bu harekat şüphesiz bir güvenlik harekatı. İç ve dış birbirlerine koordineli hareket etmeli. Cumhurbaşkanı'nın söylediği bu. Bunlar çeşitli zamana yayılmış askeri, stratejik ve diplomatik dengeler koordine edilerek atılacak adımlar. Tüm dünyaya bunun süresi olmaz çıkışı, ABD'ye Afganistan örneğini vermesi, perde araksında şu var. Batının açıklamasında baktığımız ısrarla sınırlı ve kapsamlı ifadesi kullanılıyor. Ama Türkiye'nin operasyonu yapma nedeni bölgenin tamamen teröristlerden temizlenmesi, PYD ekseninin bu bölgeden çıkartılması, Afrin'in güvenli bir bölge haline getirilmesi ve 30 km derinliğinde bir sınır bölgesi oluşturmaması gibi maddeler var. bölge halkının yeniden istikrara kavuşturulması gibi maddeler var.

"BUGÜNDEN YARINA BİTMESİ NORMAL DEĞİL"

Bunca zorlukla yapılan harekatın bugünden yarına bitmesi de normal değil. Fırat kalkanı 177 gün sürdü. Ama bitmedi. Biz hala orada varız. Yoksa fırat kalkanında tutamadığınız bir bölgeden şu an saldırıya açık halde olurdunuz." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugün Menbiç'i kodladığını buna bakıldığında sonrasında Kobani ve Irak'ın geldiğini ifade eden Demir, "Irak içinde de zaman zaman iç güvenlik harekatının uzantısı olarak zaman zaman sınır ötesi hava harekatı anlamında yapılıyor. Türkiye bu bölgenin tamamen terör örgütü unsurlarından temizlenmesi yani İran'dan Hatay'a kadar olan bölgenin derinlikli olarak temizlenmesini istiyor.

Bir süre sonra ırak merkezi yönetimi ile de çok yoğun ve derinlikli görüşmeler yapılacaktır. Ya sen yap ya Türkiye yapsın ya da beraber yapalım şeklinde. Bunun aşamaları ve zamanı var.

"IRAK SINIRINA KADAR SÜRECİN AÇILMASI GEREKİYOR"

Şimdi Afrin harekatı yapılıyor, sonrasında Irak sınırına kadar sürecin önünün açılması gerekiyor. Güvenlikli bölgenin oluşması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı'nın Afganistan'daki Amerikan varlığına atıfta bulunmasından hareket edersek; ABD ve batının kapsamlı ve sınırlı olsun diye bir baskısı var. Bu harekatın üç dört ana amacı var. Bunlardan biri de Afrin dahil bölgenin teröristlerden temizlenmesi, Afrin'in güvenli bölge haline gelmesi. Fırat Kalkanı bitti diyorlar, Fırat Kalkanı bitmedi. Bölgenin güvenli tutulması için binlerce askerinizle orada varlığınızı sürdürmeniz lazım. Çıktığınızda bir gün sürer mi oranın başkaları tarafından doldurulması sürmez.

Peki o zaman ben şunu sorayım, bunları yaptıktan sonra sizin Afrin'den çıkmanız mümkün olabilir mi, tam istikrar ve güven sağlanana kadar? Mümkün olmaz. Çünkü otorite boşluğu var.

"KOLAY BİR HAREKAT DEĞİL"

Bu harekatın askeri stratejik bölümü var, sosyal bölümü var, bir de psikolojik olarak iç ve dış kamuoyundaki bölümü var"

Kamuoyunda harekatın ne kadar sürede biteceğine dair tartışmalara da değinen Demir, "Bu harekatın kapsamları, sınırları ve ne kadar süreceği bir matematiksel formülasyon değil. Bugün hava koşullarının en hafifinin bile ne kadar etkileyici olabildiğini görüyoruz. Şimdi Türkiye TSK birikimiyle, alt yapısıyla bu harekatı rahatlıkla yapacak güçtedir ama bu harekat kolay bir harekat değil. Bu fedakar çocukların yanında olmamız lazım. Savaş koşulları içinde büyük riskle bu işi yapmaya çalışıyorlar kendi vatanlarının güvenliği için. Ama ne kadar günde ne kadar gittiler, 3 günde 6 km mi gittiler diye sürat başarı ölçütü yok harekatta. Afrin 36 km. Ama saatte 150 km ile giden bir şey yok. Tanklarınızla, askerlerinizle ve etrafı güvenlik altına alarak (üstelik dar bir alan da değil) yürüyerek ve terörist unsurlar karşınızda aylardır size hazırlık yapan bir yapıya karşı çok dikkatlice, pusuları temizleyerek gitmek zorundasınız. Tankla, zırhlı ile gidiyorsunuz, bunların yakıtı var, lojistik ihtiyaçları var, mühimmat ihtiyacı var bunlar hep anavatandan gelecek şeylerle olacak." diye konuştu.

"Bu harekatın kapsamı, sınırı, matematiksel bir formülasyon değil" ile ilgili etiketler Metehan Demir Afrin zeytin dalı harekat
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.