Bu görüntüler Çin'den değil İstanbul'un göbeğinden geldi: Tarihi çarşıda açıkta et satıyorlar

İstanbul'un göbeğinden gelen görüntüler akıllara koronavirüs salgının çıktığı Çin'deki hayvan pazarını getirdi. Aksaray'da bulunan tarihi Çukurpazar Çarşısı'nda etler ambalajsız bir şekilde satılıyor. Tarihi çarşıdan alışveriş yapanların Başta Afrika olmak üzere farklı bölgelerden gelen göçmenler olduğu öğrenildi. Aksaray'da işlek bir caddede yer alan binanın zemin katındaki pazarda sadece et ve et ürünleri değil, başta sebze ve meyve olmak üzere diğer gıda ürünlerinin de satışı yapılıyor.

Türkiye'de eşine az rastlanır bir görüntü İstanbul Aksaray'da ortaya çıktı. Semtte yer alan "Afrika Pazarı" olarak bilinen tarihi Çukurpazar Çarşısı'nda açıkta ambalajsız satılan et ve et ürünleri "bu kadar da olmaz" dedirtti.

Habertürk'ten Kenan Butakın'ın haberine göre, başta Afrikalılar olmak üzere daha çok göçmenlerin alışveriş yaptığı pazarda et ve et ürünleri, tezgahlarda veya asılı olarak tamamen sağlıksız koşullarda ambalajsız bir şekilde satılıyor.

Çarşıdaki esnaf ise tarihi pazarda 1980'lerden sonra müşteri profilinin değiştiğini ve başta Afrika ülkelerinden olmak üzere ilçede yaşayan göçmenlerin pazarı tercih ettiğini söyledi.

Bu görüntüler Çin'den değil İstanbul'un göbeğinden geldi: Tarihi çarşıda açıkta et satıyorlar

İki katlı olan ve zemin katı pazar olarak faaliyet gösteren tarihi yapıda, manav, market, terzi ve restoran gibi işyerleri de bulunuyor.

BALIK KAFALARI DA AÇIKTA SATILIYOR

Öte yandan pazarda seyyar bir satıcının ambalajsız şekilde sattığı balık kafaları ve parçaları da dikkatleri çekti.

Konuştuğumuz esnaflardan biri, müşterilerinin genellikle Afrikalı olduğunu söyleyerek, "Burası eski bir iş hanı. Zemin katı da her zaman pazar olarak faaliyet göstermiş. 1980'li yıllardan sonra göçmenlerin ve özellikle Afrikalıların uğrak yeri olmuş" dedi.

Bu görüntüler Çin'den değil İstanbul'un göbeğinden geldi: Tarihi çarşıda açıkta et satıyorlar - Resim : 2

Bir başka esnaf ise 100 yıllık tarihe sahip pazarın 80 yıl önce yenilendiğini ve son 1 yıldır da müşteri olarak daha çok Afrikalıların geldiğini söyledi.

PAZARDA DİĞER GIDA ÜRÜNLERİ DE SATILIYOR

Aksaray'da işlek bir caddede yer alan binanın zemin katındaki pazarda sadece et ve et ürünleri değil, başta sebze ve meyve olmak üzere diğer gıda ürünlerinin de satışı yapılıyor. Pazarın müşterileri ise çoğunlukla Afrikalılardan oluşuyor. Bu nedenle de pazarın, Çukurpazar olan ismi halk arasında Afrika Pazarı olarak geçiyor. İki katlı iş hanındaki pazarın üst katında da, lokanta, terzi ve zücaciyeci gibi işyerleri de yer alıyor.

Pazarda satışı yapılan et ve et ürünlerinin fiyatları da dikkat çekiyor. Buna göre açıkta satışı yapılan ürünlerin fiyatının birçok yere göre daha düşük olması da dikkat çekiyor.

Bu görüntüler Çin'den değil İstanbul'un göbeğinden geldi: Tarihi çarşıda açıkta et satıyorlar - Resim : 3

DÜZENLEMELER NE DİYOR?

Tarım ve Orman Bakanlığı'nın Et ve Et Ürünleri Satan İşletmeler için Hijyen Kılavuzu'nda alınması gereken hijyen önlemleri, "Çiğ ve işlenmiş et ile et ürünleri ayrı depolanmalı veya hazırlanmış ürünler ambalajlı (streç film vb.) olarak muhafaza edilmelidir. (En ideali ayrı soğutmalı dolaplarda depolanmalarıdır)" şeklinde ifade ediliyor.

Bu görüntüler Çin'den değil İstanbul'un göbeğinden geldi: Tarihi çarşıda açıkta et satıyorlar - Resim : 4

Kılavuzda kasaplar için yapılan tanımda da şunlar kaydediliyor: "Onaylı işletmelerde kontrolden geçmiş karkası hijyen esaslarına uygun şekilde parçalayan, parçalanmış eti ön ambalajlama işlemine tabi tutarak sergileyen, kuşbaşı, pirzola, biftek, rosto vb. etler ile tüketicinin talebine göre kıyma veya köfte gibi hazırlanmış et karışımları ile yerel, marjinal ve sınırlı faaliyet kapsamında hazırlanmış et karışımlarını ve et ürünlerini ve üretici firmaların ambalajlı ürünlerini satan ilgili meslek odasına kayıtlı nitelikli esnaftır."

Bu görüntüler Çin'den değil İstanbul'un göbeğinden geldi: Tarihi çarşıda açıkta et satıyorlar ile ilgili etiketler Aksaray İstanbul Et çukurpazar çarşısı satış
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.