Bu aşı hem koruyor, hem bulaşmayı önlüyor

Oxford Üniversitesi ile İngiliz ilaç firması AstraZeneca işbirliğinde geliştirilen koronavirüs aşısı ile ilgili çok önemli bir açıklama geldi. Oxford-AstraZeneca aşısının bireyleri Kovid-19 hastalığından korumasının yanı sıra koronavirüsün bulaştırılmasını da "büyük ölçüde" engellediği duyuruldu.

İngiltere'deki Oxford Üniversitesi'nde yapılan araştırma, Kovid-19'a karşı geliştirilen Oxford-AstraZeneca aşısının bireyleri hastalıktan korumanın yanı sıra koronanın bulaştırılmasını "büyük ölçüde" engellediği sonucuna vardığı ifade edildi.

Buna göre, bu aşının tek bir dozunu yaptıranların hem kendileri yüzde 76 oranında korunuyor, hem de virüsü başkalarına bulaştırma riski yüzde 67 oranında az oluyor.

Kamuoyuyla paylaşılmayan araştırmada çıkan sonuçlara göre, aşıların bireyleri yalnızca ağır hasta olmaktan koruması durumunda toplumsal bağışıklık için nüfusun büyük bölümünün aşılanması lazım. Aşı ancak uygulandığı bireyleri koruyor. Ancak eğer aşı virüsün yayılmasını da engellerse, aşı olan her birey kendisinin yanı sıra diğerlerini de korumuş oluyor ki bu durum salgının seyrini düşürmede ciddi bir etki yaratma şansına sahip.

TESTLERİN POZİTİF ÇIKMA ORANI DÜŞTÜ

İngiliz medyasındaki haberlere göre, Oxford Üniversitesi'nin 17 bin kişiden alınan örneklerle yaptığı araştırmada, katılımcılardan her hafta numuneler alındı ve "ne kadar virüs taşıdıklarını" takip edildi. İki dozun da yapıldığı kişilerde Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranının yarı yarıya azaldığı görüldü. Öte yandan, virüsü taşımayan bireylerin hastalığı bulaştırması da mümkün olmadığından, mevcut sonuçlar aşının bulaştırıcılığa karşı ciddi bir etkisi olduğu şeklinde yorumlandı.

İLK DOZUN ETKİSİ YÜZDE 76 DÜZEYİNDE

Araştırmada ortaya çıkan diğer bir sonuçsa, Oxford-AstraZeneca aşısı yalnızca ilk dozun yapılmasından sonraki üç ayda yüksek düzeyde koruyucu olmaya devam ediyor.

Oxford Üniversitesi'ndeki çalışma, İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'dan 17 bin kişide ilk doz aşının ardından koruyuculuk düzeyinin 3 ay boyunca yüzde 76 düzeyinde kaldığını ortaya koyuyor.

İkinci dozun ardından koruyuculuk oronının yüzde 82'ye yükseldiği kaydedildi. İngiltere'de 9,6 milyondan fazla kişiye ilk dozu aşı yapılmış durumda. Tüm dünyada ise 100 milyondan fazla doz aşının uygulandığı tahmin ediliyor. Tabi bu sadece AstraZeneca'ya ait aşılar değil. 

(DHA)

Bu aşı hem koruyor, hem bulaşmayı önlüyor ile ilgili etiketler AstraZeneca aşı kovid-19
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.