Bosna Hersek’te 8’li Türkiye’de 6’lı masa! Dış akıl destekli kirli kampanyalar da aynı!

Amerika ve Avrupa’nın istedikleri yönetimi iktidara getirmek amacıyla ilk denemeyi Bosna Hersek’te yaptığı anlaşıldı. Balkanların en gözde ülkesinde 2 Ekim’de yapılan genel seçimleri, ”8’li Masa” olarak adlandırılan koalisyon güçleri kazandı. Uluslararası gözlemciler Bosna Hersek’de uygulanan taktiğin birebir benzerinin 14 Mayıs seçimleri için Türkiye’de denendiğini ifade etti.

Mevlüt Yüksel
Mevlüt Yüksel

MEVLÜT YÜKSEL/ÖZEL HABER


Türkiye 14 Mayıs’ta yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlere hazırlanıyor.


GENEL SEÇİMLER İÇİN TAM 38 KOALİSYON KURULDU!


SüperHaber yaptığı araştırmada Türkiye seçimleri ile Bosna Hersek’de yapılan seçimlerin benzerliğini tespit etti. Bosna Hersek’te devlet başkanlığı konseyi üyeleri ile devlet entite ve kanton düzeyinde hükümetlerin belirlendiği genel seçimler, 2 Ekim 2022 tarihinde gerçekleştirildi. Bosna Hersek Merkezi Seçim Komisyonu verilerine göre, seçimlerde 90 siyasi parti, 38 koalisyon ve 17 bağımsız siyasetçi katıldı.

 Bosna Hersek’te 8’li Türkiye’de 6’lı masa!  Dış akıl destekli kirli kampanyalar da aynı! - Resim : 2


BOSNA HERSEK’DE 3 BOŞNAK 2 HIRVAT VE 5 SIRP ADAY YARIŞTI!

Bosna Hersek’te, Devlet Başkanlığı Konseyi’nin Boşnak üyeliği için seçimlerde 3 aday yarıştı. Ülkedeki Boşnak seçmenlerden en fazla oy alan parti konumundaki Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) adayı, aynı zamanda partinin genel başkanı olan Bakir İzetbegoviç idi. İzetbegoviç’in en büyük rakibi ise 8 siyasi partinin ortak adayı olarak belirlenen Sosyal Demokrat Partili (SDP) Denis Beciroviç oldu. Beçiroviç, 2018 yılındaki seçimlerde de konseyin Boşnak üyeliği için aday gösterilmiş ancak SDA'nın adayı Şefik Caferoviç karşısında 18 bin oyla seçimi kaybetmişti.

 

AMERİKA BÜYÜKELÇİLİĞİ SEÇİMLER DE KOALİSYONU DESTEKLEDİĞİNİ AÇIKLADI!

Öte yandan, ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği, geçen temmuz ayında yaptığı bir açıklama ile açık bir şekilde ''Bakir İzetbegoviç gibi adayların seçilmemesi gerektiği'' yönünde görüş bildirmişti. Büyükelçilik açıklamasında ABD yaptırımlarının hedefi olan Dodik ile birlikte İzetbegoviç de eleştirilmiş, Bosna Hersek’in Avrupa-Atlantik kurumları içinde yer alması için gerekli kararları alabilecek liderlere ihtiyaç duyduğu ifade edilmişti. ABD Büyükelçiliği, başka bir açıklamasında ise SDA’yı hedef almış ve bu partinin ülkedeki yolsuzluk soruşturmalarına engel olduğunu ileri sürmüştü.

Bosna Hersek’te 8’li Türkiye’de 6’lı masa!  Dış akıl destekli kirli kampanyalar da aynı! - Resim : 4
8’li koalisyondan Hırvat üye Zeljko Komsic

 

ERDOĞAN “BATI MÜSLÜMAN BOŞNAKLARI BÖLMEK İSTİYOR!” UYARISIN DA BULUNDU!

Bu arada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise eylül ayı başında Bosna Hersek’e gerçekleştirdiği ziyarette İzetbegoviç ile görüşerek, SDA’dan ayrılarak yeni siyasi oluşum kuran siyasetçileri de AK Parti’den ayrılan isimlere benzetmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Batı’nın Müslüman Boşnakları bölmek istediğine” işaret ettiği konuşması da Bosna Hersek basınında geniş yankı bulmuştu. Erdoğan’ın bu açıklamasının doğruluğu, seçimler öncesinde ortaya çıktı. Seçimlerden sonra Bosna Hersek Başkanlık Konseyi ve AB Genişleme Kurulu ile bir araya gelerek bir görüşme gerçekleştirmişlerdi. Avrupa Birliği’nin Bosna Hersek'te kurulan yeni koalisyon hükümetinin en önemli destekçisi konumunda olduğu biliniyor.

Bosna Hersek’te 8’li Türkiye’de 6’lı masa!  Dış akıl destekli kirli kampanyalar da aynı! - Resim : 5

İKTİDARİ DEVİRMEK İÇİN BİRBİRİNE ZIT SİYASİ PARTİLER BİRARAYA GETİRİLDİ

Türkiye’de “6’lı Masa” olarak adlandırılan farklı görüşlerde olan partilerin bir araya gelmesi gibi,Bosna Hersek’de de “koalisyon” adı altın da çeşitli siyasi partiler uzlaştırıldı. Bosna Hersek Başkanlık Konseyi seçimleri için,önce yurt dışı destekli oluşturulan 11 siyasi parti bir araya geldi.Yapılan görüşmeler de,diğer partiler ile anlaşamayan 3 parti masadan kalktı. Bosna Hersek’de seçim sürecinde ülkenin kahramanı ve ilk cumhurbaşkanı Aliya
İzzetbegoviç’in partisi SDA’ya karşı, içinde değişik görüşlerin olduğu 8 parti bir araya getirildi.Seçimler de koalisyonun 3 partisinin ayrılması ile “kemik yapı” olarak adlandırılan 8 koalisyon partisi yoluna devam etti.

Bosna Hersek’te 8’li Türkiye’de 6’lı masa!  Dış akıl destekli kirli kampanyalar da aynı! - Resim : 6
8’li koalisyondan Sırp Üye Zeljka Cvijanovic


TEK HEDEFLERİ İZZETBEGOVİÇ VE İKTİDAR ORTAĞINI HÜKÜMET DIŞI BIRAKMAKTI!


Hedef ve stratejilerini ne olursa olsun iktidarı ele geçirme doğrultusun da oluşturan 8’li koalisyon kanadı çeşitli sosyal medyayı kullanarak hedefine ulaşmak için harekete geçti. Bu koalisyon liderleri ülkedeki Boşnakların en güçlü siyasi partisi ve Temsilciler Meclisi’ndeki etkin temsil gücünü koruyan oğul İzzetbegoviç’in partisi SDA’nın ve Bosna Hersek’teki, vatansever Hırvatların en güçlü partilerinden olan DF’nin oluşturulacak hükümetin dışında bırakılması olarak belirlemişti.Bu amaçla 8’li koalisyon kanadı, hedefinde başarılı olmak için ülke de etkin olan özellikle SDP Genel Başkanı Nermin Niksic’in liderliğinde etkin şekilde çalışmalar yürüttü.


DIŞ AKIL DESTEKLİ SOSYAL MEDYADAN YÜRÜTÜLEN KAMPANYA BİREBİR AYNI!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üniversite diploması üzerinden yürütülen karalama kampanyasının benzerinin seçimlerden kısa süre önce Bosna Hersek’de de hayata geçirildiği anlaşıldı.Yurt dışında bulunan çeşitli TV, gazete, dergi, dijital ve sosyal medyada Bosna Hersek İstihbarat Başkanı ile SDA lideri Bakir İzetbegoviç’in eşinin sahte diplomaları olduğu iddiasıyla karalama kampanyası başlatıldı.Önce Bosna Hersek’de,sonra da Türkiye’de seçimler öncesi benzer gelişmelerin ve kampanyaların olması siyasi otoritelerin de dikkatini çektiği öğrenildi. Bu siyasi otoriteler ”dış aklın bir yerlerde hazırladığı plan aynı eylem ile söylemlerle hedef ülkelerde hayata geçiriliyor.” gerçeğinin ortaya çıktığını ifade etti.


SEÇİMLERİ DIŞ DESTEKLİ 8’Lİ KOALİSYON KAZANDI!

Bosna Hersek için ekonomik ve siyasi istikrar için çok önemli olan genel seçimler de halk,2 Ekim 2022’de sandık başına gitti.Yaklaşık 3,4 milyon kişinin yüzde 35’i oy kullandı ve ülke genelinde 5 bin 903 sandık merkezinde ve yurtdışındaki büyükelçiliklerde oy sahtekârlığı yapıldığı iddia edildi. Yaklaşık 90 partinin yarıştığı seçime, 38 koalisyon ve 17 bağımsız aday katıldı.”Devlet Başkanlığı Konseyi”ne çeşitli siyasi görüşlerde olan,araların da lgbt partisi de olan 8 partili koalisyon da bulunan Boşnak üye Denis Becirovic,Hırvat üye Zeljko Komsic ve Sırp üye Zeljka Cvijanovic seçildi. Bosna-Hersek’in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’in oğlu olan Demokratik Eylem Partisi’nin (SDA) adayı Bakir İzzetbegoviç oyların yüzde 39’unu aldı.

Bosna Hersek’te 8’li Türkiye’de 6’lı masa! Dış akıl destekli kirli kampanyalar da aynı! ile ilgili etiketler Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.