Borç yapılandırma düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı

Kamu alacaklarına yapılandırma getiren Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. 30 Nisan tarihinden önceki borçların yapılandırılacağı düzenleme için son başvuru 31 Ağustos'ta yapılacak ve ilk taksitler eylül ve ekim ayı sonuna kadar ödenecek.

Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Koronavirüs salgını döneminde ekonomik sıkıntı yaşayan vatandaşlar için hazırlanan kanuna göre; gecikmiş vergiler, vergi cezaları, gecikme faizleri, idari para cezaları, SGK prim borçları, KYK borçları, gümrük cezaları, belediyelerin su alacakları, emlak ve çevre vergisi, motorlu taşıt vergileri, otoyol ve köprü cezaları yeniden yapılandırılabilecek. 30 Nisan tarihinden önceki borçların yapılandırılacağı düzenleme için son başvuru 31 Ağustos'ta yapılacak ve ilk taksitler eylül ayı sonuna kadar ödenecek.

Yapılandırılacak borcun taksitle ödenmek istenmesi halinde borçlular, başvuru sırasında 6, 9, 12 veya 18 eşit taksitte ödeme seçeneklerinden birini tercih edecek. Tercih edilen taksit süresinden daha uzun sürede ödeme yapılamayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığına, Ticaret Bakanlığına, il özel idarelerine, belediyelere ve YİKOB'lara bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ilk taksitinin 30 Eylül 2021'e kadar, Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) bağlı tahsil dairelerine ödenecek tutarların ise ilk taksitinin 31 Ekim 2021'e kadar, diğer taksitlerini ise bu tarihleri takip eden ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödenmesi gerekecek.

Başvuru ve taksit ödeme sürelerinin son gününün resmi tatile rastlaması halinde süre, tatili izleyen ilk iş günü mesai saati sonunda bitecek. Hesaplanan tutarlar peşin veya taksitler halinde ödenebilecek.

Daha önce yapılandırılan ve ödemeleri devam eden alacaklar açısından, borçlular talep etmeleri halinde bu düzenlemenin hükümlerinden yararlanabilecek. Kanun ayrıca il özel idareleri, belediyeler ve spor kulüplerine yönelik farklı taksit seçenekleri de içeriyor.

Kanun, 2016-2020 yılları arası için matrah artırımını da kapsadı. Matrah artırımında bulunan mükellefler, 2021 yılına devreden zararlarının yüzde 50’sini silinecek. Dava safhasındaki kesinleşmemiş amme alacakları da yapılandırılabilecek.

Borç yapılandırma düzenlemesi Resmi Gazete'de yayımlandı ile ilgili etiketler borç yapılandırma Vergi borcu sgk prim borçları vergi cezaları kyk borçları
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.