Bolu'daki esrarengiz içme suyu vakalarının nedeni ortaya çıktı!

Bolu'nun Çaydurt mevkiinde bulunan Yuva köyünde içtikleri sudan zehirlenerek mide bulantısı, kusma, kanlı ishal şikayetiyle hastaneye başvuran kişilerin sayıları her geçen saat artış göstermeye başladı. Doktorlar, 'hüs hastalığı' ihtimalinin üzerinde duruyor.

Bolu'da içme suyundan rahatsızlanan vatndaşların sayısı artıyor. Bolu Valisi Erkan Kılıç zehirlenen vatandaşların sayısının 98'e yükseldiğini belirterek "Şu an 53 çocuk 45 yetişkin içtikleri sudan etkilendi. 45 kişinin tedavisi devam ediyor. İl genelindeki tüm köylerdeki su depolarının temizlenip klorlama çalışmasının yapılması için gerekli talimatları verdik" dedi.

DOKTORLAR "HÜS" HASTALIĞI ÜZERİNDE DURUYOR

Çaydurt Yuva köyünde yaşanan esrarengiz zehirlenme vakalarının nedeni belli olmaya başladı. Doktorlar, oldu. Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) adı verilen hastalık anemi ve böbrek yetmezliğine sebep oluyor açıklamalarında bulunurken, çalışmalar bu hastalık üzerinden yapılmaya başlandı..

Zehirlenmelerin nedeninin ise, Kurban Bayramı boyunca çevreye bırakılan hayvan atıklarının, yağışlar nedeniyle Yuva köyündeki su deposuna karışmasından kaynaklı olduğu düşünülüyor.

HÜS hastalığı, az pişmiş et, pastörize edilmemiş sütler ve pis sularla bulaşan bir hastalık olarak göze çarpıyor.

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM NEDİR?

Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS), kılcal damar kanaması sonucu anemi, akut böbrek yetmezliği ve düşük trombosit seviyesi ile tanımlanıyor.

Hastalığın en sık yaşanan belirtisi ise kanlı ishal olarak biliniyor. Bakterilerin neden olduğu hastalık, kılcal damarlar yoluyla taşındığı için birinci evresinde kalın bağırsağı çevreleyen damarları hasara uğratıyor.

Böylelikle kanlı ishal başlıyor. Ardından yine kılcal damarlar yoluyla böbreklere ilerleyen hastalık böbrek yetmezliği yaratıyor.

Kan damarlarının hasara uğraması kanın pıhtılaşma mekanizmasını harekete geçirerek, trombosit sayısını azaltıyor. Bu da deri altında kanamalara ve diğer kanamaların durmamasına yol açıyor.

TEDAVİ SÜRECİ

İshal ilaçlarının ve antibiyotiklerin yaramadığı tedavide, Böbrekler kendini onarana kadar destek tedavilerin yanında hastalar diyalize bağlanıyor. İshale neden olan bakteri vücuttan atılana kadar hasta bu süreçte karantinaya alınıyor.

Kan değeri düşen hastalarda ise kan nakli uygulaması gerekebiliyor. Vakaların yüzde 91'i etkin bir tedaviyle tamamen iyileşiyor.

 

Bolu'daki esrarengiz içme suyu vakalarının nedeni ortaya çıktı! ile ilgili etiketler Bolu Zehirlenme içme suyu hüs hastalığı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.