Boğaz köprüsü neden yoğun? Trafiğe kapatılacak mı?

15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nde yoğunluk gündemde yer alan konular arasında bulunuyor. İstanbullular köprünün neden tıkalı olduğunu merak ediyor. Vatandaşlar köprünün trafiğe kapatılıp kapatılmayacağını merak ediyor. Peki Boğaz köprüsü neden yoğun? Boğaz köprüsü trafiğe kapatılacak mı? Detaylar haberimizde...

Boğaz Köprüsü trafiğe kapatılacak mı? İstanbullular 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'nün neden yoğun olduğunu araştırmaya başladılar. Köprünün tıkanık olmasının nedenini araştırıyor. Peki Boğaz Köprüsü neden yoğun? Boğaz Köprüsü trafiğe kapatılacak mı? Merak edilen soruların cevapları detayları ile haberimizde...

Boğaz köprüsü neden yoğun? Trafiğe kapatılacak mı?

Semerkand Vakfı 4 Temmuz Çarşamba günü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde, anma ve basın açıklaması gerçekleştireceğini duyurdu. Sonrasında köprüde yoğunluk olacağı tahmin ediliyor.
 
Vakıftan yapılan açıklamada “Semerkand Vakfı, milli iradenin yanında olduğunu, güçlü bir şekilde, 15 Temmuz destanının sembolü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden, Türk ve dünya kamuoyuna duyuracak” denildi.
 
“TÜRK VE DÜNYA KAMUOYUNA DUYURACAK”
 
Semerkand Vakfı’ndan konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
 
“Semerkand Vakfı, 4 Temmuz Çarşamba günü, saat 11:00’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, Şehitler Anıtı’nda kardeş kuruluşları ile birlikte geniş katılımlı bir anma ve basın açıklaması gerçekleştirecek. Semerkand Vakfı ile birlikte Beşir Derneği, TÜMSİAD, Genç-Kon gibi kardeş kuruluş ve derneklerin gerçekleştireceği anma programına davetlimizsiniz.
 
Gönüllüleriyle beraber Milli İrade Nöbetlerine katılan, oluşan dayanışma ruhunun sürdürülmesi amacıyla 15 Temmuz konulu bir belgesel çeken ve kardeş kuruluşlarıyla beraber Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konferanslar, ziyaretler, seminerler ve bu gibi birçok projeye imza atan Semerkand Vakfı, milli iradenin yanında olduğunu, güçlü bir şekilde, 15 Temmuz destanının sembolü olan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden, Türk ve dünya kamuoyuna duyuracak.
 
Geniş bir yelpazede hizmetlerini dünyanın dört bir yanına ulaştıran ve çatı kuruluş olarak bu alanlardaki hizmetlerinin çoğunu dernekler, meslek birlikleri ve gönüllüleriyle gerçekleştiren Semerkand Vakfı olarak, düzenleyeceğimiz anma programında sizlerle bir arada olmayı dileriz.”
 
 
15 TEMMUZ ŞEHİTLER KÖPRÜSÜ
 
 
Boğaziçi Köprüsü, resmî adıyla 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ya da boğaza inşa edilen ilk köprü olmasına atıfla Birinci Köprü, Karadeniz ile Marmara Denizini birbirine bağlayan İstanbul Boğazı üzerinde yer alan üç asma köprüden biridir. Köprünün ayakları Avrupa Yakası'nda Ortaköy, Anadolu Yakası'nda Beylerbeyi semtlerindedir.
 
İstanbul Boğazı üzerine yapılan ilk köprü olmasına atfen halk arasında Birinci Köprü olarak da adlandırılan Boğaziçi Köprüsü, daha sonra yapılan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'yle birlikte kentin iki yakası arasında kara ulaşımını sağlar. 20 Şubat 1970 tarihinde yapımına başlanan köprü, 30 Ekim 1973 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 50. yıldönümü şerefine Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk tarafından devlet töreniyle hizmete açıldı. Yapımı tamamlandığında dünyanın en uzun dördüncü asma köprüsüyken, 2012 yılı itibarıyla yirmi birinci sırada bulunmaktadır.
 
26 Temmuz 2016'da köprünün resmî adı, 2016 Türkiye askerî darbe girişimi sırasında köprüde hayatını kaybeden vatandaşların anısına 15 Temmuz Şehitler Köprüsü olarak değiştirilmiştir.
 
 
İLK KÖPRÜ ÖNERİLERİ
 
İstanbul Boğazı'nın iki kıyısını bir köprü ile birleştirmek, antik çağdan beri üstünde durulan bir düşünce olageldi. Biraz da efsane ile karışan bilgilere göre, böyle bir köprüyü ilk gerçekleştiren, İÖ 522-486 arasında hüküm süren Pers Kralı I. Darius olmuştu. Darius, İskitlere karşı yaptığı seferde, askerlerini Asya'dan Avrupa'ya, mimar Mandrokles'in, gemileri ve salları yan yana dizip birbirine bağlayarak oluşturduğu köprüden geçirdi.
 
Bundan sonra Boğaz'ın üstüne bir köprü kurulması ancak 16. yüzyılda söz konusu oldu. Ünlü sanatçı ve mühendis Leonardo da Vinci 1503'te dönemin Osmanlı padişahı II. Bayezid'e bir mektupla başvurarak Haliç üzerinde bir köprü yapmayı, eğer istenirse bu köprüyü (Boğaz üzerinden) Anadolu'ya da uzatmayı önerdi.
 
ÖZELLİKLERİ
 
 
Boğaziçi Köprüsü, Boğaz'ın her iki yakasındaki birer taşıma kulesinden ve bunların arasında gerili iki ana kabloya askı kablolarıyla asılmış bir tabliyeden oluşur. Her taşıyıcı kulenin kutu kesitli iki düşey ayağı vardır ve bunlar üç noktada yine kutu kesitli üç yatay kirişle birbirine bağlanır. Tabliye iki uçta bu kirişlerden en alttakine oturur. Yumuşak ve yüksek dirençli çelikten yapılmış olan 165 m yüksekliğindeki kulelerin içinde yolcu ve servis asansörleri bulunur. Yolcu asansörleri 18'er, bakım personelini taşıyan servis asansörleri 8'er kişiliktir.
 
33,40 m genişliğindeki tabliye 60 tane rijitleştirilmiş, içi boş levha panel üniteden oluşur. Birbirlerine kaynaklanarak bağlanmış bu ünitelerin yüksekliği 3 m, genişliği 28 m'dir. İki yanlarında 2,70 m eninde konsollar vardır. Tam orta noktası deniz yüzeyinden 64 m yüksekte bulunan tabliyenin üstünde üçü gidiş, üçü geliş olmak üzere altı iz, yanlardaki konsolların üstünde de yaya yolları yer almaktadır.

 

Boğaz köprüsü neden yoğun? Trafiğe kapatılacak mı? ile ilgili etiketler boğaz köprüsü neden yoğun trafiğe kapatılacak mı
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.