BM'den flaş açıklama: Suriye uçakları, Han Şeyhun'a sarin gazı attı

Birleşmiş Milletler Beşar Esed'e bağlı uçakların Nisan ayında sarin gazı kullanarak onlarca sivilin ölümüne neden olduğunu açıkladı.

BM Uluslararası Bağımsız Suriye Araştırma Komisyonu, Nisan ayında Suriye'nin orta kesimindeki Han Şeyhun'da onlarca sivilin ölümüne yol açan hava saldırısında sarin gazı kullanıldığını açıkladı.
Esed rejiminin İdlib'in Han Şeyhun beldesine 4 Nisan'da düzenlediği kimyasal saldırıda çoğu çocuk 100'den fazla sivilin öldüğü, 500 kişinin gazdan etkilendiği belirtilmişti.
Söz konusu saldırı rejime bağlı uçaklar tarafından gerçekleştirilmişti...

SALDIRIYI ABD YAPTI

Komisyon, 16 Mart'ta Suriye'nin Halep iline bağlı Cine köyünde 38 sivilin öldüğü hava saldırısını ise ABD'nin gerçekleştirdiğini bildirdi

SARİN GAZI NEDİR? ETKİLERİ NELERDİR?

Sarin gazı, öldürücü etkisi ve sağlık üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle zehirli ve tehlikeli gazlar arasında yer almaktadır. Ufacık bir damlasının dahi insan vücudunda yaratacağı etkiler, nefes kesilmesi, koma ve hafıza kaybı gibi sonuçlar doğurabilmektedir. Peki, Sarin gazı nedir? Vücut sisteminde ne gibi bir olumsuz etki yaratır?

İşte, Sarin gazı hakkında detaylı bilgiler ve ortaya çıktığı tarih...
Sarin gazı ya da bilinen diğer adıyla sinir gazı, 1938 yılında Alman Kimyager Gerald Schrader tarafından meydana getirilmiştir. Sinir sistemi üzerinde oynadığı olumsuz rol nedeniyle oldukça tehlikeli maddeler arasında yer alan Sarin gazı, sinir sisteminin dengesini alt üst edip felç yolunda ilerleme başlatır.

sarin_1

Küçük bir damlasının dahi insan vücudunu etkisine almak için yeterli olduğu bu gaz, bazı ülkeler tarafından savaş durumları gözetilerek depolanmıştır.

Sarin gazı, solunum kaslarının etkilenmesi öldürücü olabilir. Sarin renksiz bir sıvı olup buharı da sıvısı gibi renksizdir. Son derece etkili ve öldürücü bir gazdır. Renksiz ve kokusuz olduğu için sezilmesi ve teşhisi zordur.

Burun akması, göğsün sıkışması, görüşün zayıflaması, nefes almada güçlük, aşırı terleme, adalelerin kasılması, kusma, gözbebeklerin küçülmesi ve görüşte bulanıklık, sendeleme, şaşkınlık, uyuşukluk, hafıza kaybı, çırpınma, koma, nefesin kesilmesi ve ölümün meydana gelmesidir. 1995'teki Tokyo metrosuna düzenlenen sarin gazlı terör saldırısında gazın etkisinde kalan bazı kişilerde burun ve ağız kanaması semptomları da görülmüştür. Öldürücü dozda alındığında genellikle ölüm 1-10 dakika içinde gerçekleşir.

sarin3

BM'den flaş açıklama: Suriye uçakları, Han Şeyhun'a sarin gazı attı ile ilgili etiketler Esed kimyasal silah sarin gazı han seyhun