Black Friday nedir? Ne anlama gelir? Black Friday nasıl ortaya çıktı?

2023 Black Friday (Kara Cuma, Efsane Cuma) indirimlerinin başlamasına çok kısa bir süre kaldı. 24 Kasım 2023 tarihinde birçok mağaza bir gün süren indirim kampanyalarını başlatacak. Bazı mağazalar için ise, indirim süresi 3-4 günü bulacak. Bu çerçevede, Black Friday'in ne demek olduğu ve nasıl ortaya çıktığı merakla araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Black Friday nedir? Ne anlama gelir? Black Friday nasıl ortaya çıktı? Ayrıntılar haberimizde...

2023 Black Friday indirimleri için geri sayım başladı! Black Friday indirimlerine sayılı günler kala, bu günün nasıl ortaya çıktığı ve kelime anlamı arama motorlarında en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki, Black Friday nedir? Ne anlama gelir? Black Friday nasıl ortaya çıktı? Detaylar haberimizde... 

Black Friday nedir? Ne anlama gelir? Black Friday nasıl ortaya çıktı?

BLACK FRIDAY NE ANLAMA GELİR?

Black Friday ifadesinin Türkçe karşılığı "Kara Cuma" anlamına gelmektedir. Diğer taraftan, Black Friday olarak ifade edilen indirim kampanyaları Türkiye'de, "Efsane Cuma" adıyla anılmaktadır. 

BLACK FIRDAY NEDİR? NASIL ORTAYA ÇIKTI?

Black Friday, Amerika Birleşik Devletleri'nde Şükran Günü'nden sonraki Cuma günüdür ve yılın en büyük alışveriş günlerinden biri olarak kabul edilir. İsmi, trafik sıkışıklığı ve büyük kalabalıkların neden olduğu karmaşıklık nedeniyle "Kara" Cuma olarak adlandırılır.

Black Friday'in tarihçesi 20. yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Ancak resmi olarak "Black Friday" adıyla anılmadan önce, bu tarih ticaret dünyasında "Alışveriş Günü" olarak bilinirdi. Kara Cuma'nın modern anlamda kullanılmasının temel nedenlerinden biri, perakendecilerin tatil alışveriş sezonunu açmak ve büyük indirimlerle müşterilere çekmek amacıyla bu günü kullanmalarıdır.

Birinci Dünya Savaşı sonrası dönemde, perakende sektörü, Şükran Günü'nden sonraki günü yoğun bir alışveriş günü haline getirmek için çeşitli kampanyalar ve indirimler düzenlemeye başladı. İkinci Dünya Savaşı sırasında ise hükümet, Tatil Sezonunu daha da uzatmak amacıyla Şükran Günü'nü kutlama tarihini değiştirmeye çalıştı, ancak bu girişim başarısız oldu. Bunun sonucunda, Şükran Günü'nden sonraki Cuma, resmi tatil olarak kabul edildi ve insanlar uzun bir hafta sonu tatili fırsatını değerlendirmek için alışveriş yapmaya başladılar.

Kara Cuma'nın "Kara" sıfatı, perakende işletmelerin bu günde büyük karlar elde etmesiyle ilişkilendirilir. İşletmeler, yılın geri kalanında zarar edebilecekleri "kırmızı" sayıları tersine çevirirler. Bu nedenle, "Kara Cuma" adı bu günü daha özel ve karlı bir gün olarak tanımlar.

Kara Cuma, son yıllarda Amerika Birleşik Devletleri dışında da popüler hale gelmiş ve birçok diğer ülkede benzer alışveriş etkinlikleri ve indirimlerle kutlanmaktadır.

 

Black Friday nedir? Ne anlama gelir? Black Friday nasıl ortaya çıktı? ile ilgili etiketler Black Friday indirim
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.