Birlik harekete geçti! Kasko yapmayan şirketlere dava açılacak

Deprem nedeniyle bölgeye yakın illerde kasko sigortası yaptırmayan şirketlere davalar açılacak. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bazı sigorta şirketleri deprem bölgesindeki 11 ilin dışında kalan yerlerde kasko sigortasını deprem riski nedeniyle yapmıyor.

Birlik harekete geçti! Kasko yapmayan şirketlere dava açılacak

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, depremden etkilenen 11 il dışında da araç ve ev için kasko yaptırmak isteyenlerin bazı sigorta şirketleri tarafından ‘deprem riski’ bahanesiyle geri çevrildiğini belirterek, “Sigorta şirketlerinin böyle bir hakkı yok.” demişti. SüperHaber’e konuşan Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, “Kayseri, Sivas ve Niğde gibi illerde tüketicilere kısa mesajla ‘Deprem riski nedeniyle kasko sigortası yapmıyoruz’ şeklimde uyarılar geldi. Bu SMS’leri gözümle görmesem böyle bir açıklama yapmam. Tüketicilere dava açmalarını telkin ediyoruz. Böyle bir hakları yok” dedi. Bazı şirkelerin de primleri yükselterek ya da şartları ağırlaştırarak sigorta müşterisini vazgeçirmeye çalıştığını söyleyen Şahin, “Bu tür olaylarda dernekler dava açamıyor. Bu uygulamadan zarar gören gerçek kişilerin dava açma hakkı var. Ama bu şirketler çok büyük olduğu için insanlar çekiniyor. Dava açmak isteyenlere hukuki destek veriyoruz” diye konuştu.

Şahin, daha önce yaptığı açıklamada,

bazı sigorta şirketlerinin “deprem riski” bahanesiyle kasko yaptırmak isteyenleri geri çevrildiğini belirtmişti. Sigorta firmalarının, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkım yaşanan 11 ilde işlem yapmama hakkı bulunduğunu kaydeden Şahin, ancak yıkımın olmadığı illerde sigorta şirketlerinin, isteyen herkesin işlemini yapmak zorunda olduğunu vurguladı. Şahin, "Deprem olmamış, zarar görmemiş bir ilde deprem olma ihtimalinden dolayı kaskodan kaçınmaları doğru değil, bu yanlış. Sigorta şirketlerinin böyle bir hakkı yok." dedi.

Birlik harekete geçti! Kasko yapmayan şirketlere dava açılacak - Resim : 2

YASAL DÜZENLEME BİLE VAR

Bu konuda kanunda yasal düzenlemenin mevcut olduğunu vurgulayan Şahin, şunları kaydetti: "6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun bunu çok açık bir şekilde söylüyor. Diyor ki, satıcı ve sağlayıcı mal ve hizmet satan kişiler, kurumlar asla bunu satmaktan kaçınamazlar. Şu anda Kayseri'de deprem yok, Yozgat'ta deprem yok, Ankara'da deprem yok. Burada deprem olma riski var diye kasko yapmamak diye bir uygulama olamaz."

CİMER’E ŞİKAYET EDİN

Böyle bir durumla karşılaşanların  Hazine ve Maliye Bakanlığına ya da CİMER'e şikayette bulunması gerektiğini vurgulayan Şahin, şu değerlendirmede bulundu: "Diyelim ki tüketici kasko için bir şirkete başvurdu fakat şirket kaskoyu yapamayacağını söyledi. Böyle bir durumda şirkete yazılı olarak kaskonun neden yapılmayacağı sorulmalı. Süreç bu şekilde belgelenirse yaşanılacak herhangi bir olumsuzluğun zararını firma karşılamak zorunda kalabilir. Tüketicilerimiz bu konuda haklarının olduğunu bilsinler. Satıcılar da bununla ilgili ceza yaptırımlarıyla karşı karşıya kalabilir. Böyle bir durumu Hazine ve Maliye Bakanlığı kesinlikle karşılıksız bırakmaz. Satıştan kaçınmak diye bir şey yok."

Birlik harekete geçti! Kasko yapmayan şirketlere dava açılacak ile ilgili etiketler ekonomi deprem Kahramanmaraş CİMER Tüketiciler Birliği
GÜNÜN VİDEOSU

Antalya'da huzurevinde çifte cinayet! Saldırı görüntüleri ortaya çıktı... İki elinde bıçakla kaçtı..

Antalya'da huzurevinde işlenen çifte cinayetin kamera görüntüleri ortaya çıktı. Güvenlik kamerası kayıtlarında, koridora iki elinde bıçakla çıkan İ.S'nin, kendisine doğru gelen güvenlik görevlisini görüp peşinden gittiği, yere düşen görevlinin kalkıp kaçtığı görülüyor.