Bir Zamanlar Kıbrıs'taki o sahne çok bilindik bir kişinin hayatı

TRT 1'in yeni dizisi Bir Zamanlar Kıbrıs'ın 2. bölümü dün akşam ekranlara geldi. Evlerinin banyo küvetinde ölü olarak bulunan 6 aylık Murat, 4 yaşındaki Kutsi, 6 yaşındaki Hakan ve annelerine adanan bölümde İlhan ailesinin katledilişini anlatan sahne yürekleri dağladı. O sahne ile ilgili az bilinen bir detay ise katledilen kişilerin Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan'ın ailesi olduğuydu...

Bir Zamanlar Kıbrıs dizisinin merakla beklenen ikinci bölümü dün akşam TRT 1 ekranlarında izleyici ile buluştu.

O dönem rütbesi Tabip Binbaşı olan babası Nihat İlhan'ın eşi ve 3 çocuğunun Rumlar tarafından katledildiği olayın anlatıldığı bölüm,  6 aylık Murat, 4 yaşındaki Kutsi, 6 yaşındaki Hakan ve annelerine adandı.

Geceye damga vuran sahne yürekleri dağlarken, o trajediyi yaşayan ailenin bir üyesinin şimdi Türkiye için canla başla çalışan bir hekim olduğu yeniden gündeme geldi.

Bir Zamanlar Kıbrıs'taki o sahne çok bilindik bir kişinin hayatı

BİLİM KURULU ÜYESİ GÖZYAŞLARI İÇİNDE ANLATMIŞTI

Ailesini o vahşete kurban veren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, bu olayı geçtiğimiz aylarda gözyaşları içinde anlatmıştı.

Prof. Dr. İlhan, babasının katliamdan önce saldırılarda yaralılara müdahale için hastaneye gittiğini anlatarak, "Giderken babam eşi Mürevvet hanım, çocukları Murat, Kutsi ve Hakan'a, 'eğer dışarıda bir çatışma olur, silah sesi duyarsanız, burası güvenli bölge; ama siz mutlaka evin en izole yerine geçin, burası da evin banyosu, küveti olabilir' diye ifade ediyor. Saat 21.00 sıralarında Rum EOKA'cı katiller, önlerine ilk çıkan ev olan bizim eve giriyorlar. Ev tek katlı bir bina. Bunlar hemen banyoya saklanıyorlar. Mürüvvet hanım; Murat, Kutsi ve Hakan'ı göğsüne sararak üzerine kapaklanıyor. Evin sahibi Hasan Bey bir başka yere saklanıyor, onların küçük çocuğu banyodaki lavabonun altına saklanıyor. İçeriye giren bu katiller acımasızca makineli tüfekle tarıyorlar. Ev tanınmaz hale geliyor. Burada Mürevvet hanım, Murat, Kutsi ve Hakan şehit oluyor. Evdeki diğer küçük çocuk yaralanıyor, tedavi görüyor. Sabaha kadar orada bekliyorlar. Sabaha karşı evin sahibi ve kızı dışarıya çıkıyorlar; ancak bu şekilde toplumun haberi oluyor. Lefkoşa'da Barbarlar Müzesi olarak adlandırılan evimizin mutlaka ziyaret edilmesini istiyoruz. Burada Türklere yapılan soykırımın nasıl olduğunu görmelerini istiyoruz vatandaşlarımızdan" diye konuşmuştu.

Bir Zamanlar Kıbrıs'taki o sahne çok bilindik bir kişinin hayatı ile ilgili etiketler TRT 1 Bilim Kurulu Bir Zamanlar Kıbrıs necmi ilhan
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.