Bilim insanları yeni bir gezegen keşfetti: Şekli ragbi topuna benziyor

Avrupa Uzay Ajansı'nda görev yapan bilim insanları şekli ragbi topuna benzeyen bir gezegen keşfettiklerini açıkladı. Herkül takımyıldızında keşfedilen gezegende muazzam bir gelgit kuvveti olduğu belirtiliyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), paylaştığı bir blog gönderisinde, Herkül takımyıldızında ragbi topu şeklinde bir gezegen keşfettiğini söyledi. WASP-103b olarak adlandırılan gezegen, bulunduğu sistemin merkezinde yer alan yıldızın neden olduğu muazzam gelgit kuvvetleri nedeniyle deforme olmuş gibi görünüyor.

Technopat'ın Futurism’den derlediği habere göre, Ay’ın yerçekiminin Dünya’yı çekmesi gibi, WASP-103b’nin ev sahibi yıldızı da gezegene o kadar yakın ki, sersemletici bir gelgit kuvveti uyguluyor. İşte bu muazzam gelgit kuvvetinin, gezegenin bir ragbi topu şekli almasına neden olduğu belirtiliyor. Avrupa Uzay Ajansı, bu keşifle birlikte güneş sistemi dışında bulunan bir gezegende ilk kez böyle bir deformasyon tespit edildiğini de açıkladı.

Bilim insanları yeni bir gezegen keşfetti: Şekli ragbi topuna benziyor

Bu önemli keşif, Avrupa Uzay Ajansı’nın CHEOPS uzay teleskobu tarafından yapıldı ve Hubble teleskobu ile NASA’nın Spitzer uzay teleskobu tarafından toplanan veriler üzerine inşa edildi. Bu durumu spesifik olarak belirtmek gerekirse, CHEOPS, gezegenin ev sahibi yıldızını transit geçerken yaptığı çok özel ışık işaretlerini tespit edebildi. Gökbilimciler de bu verileri kullanarak gezegenin gelgit deformasyonunu kesin olarak ortaya koyabildiler.

Fransa Ulusal Bilimsel Araştırma Merkezi Araştırmacı Direktörü ve Astronomy & Astrophysics dergisindeki bu keşifle ilgili makalenin yazarlarından biri olan Jacques Laskar, blog yazısında, “CHEOPS’un bu küçük deformasyonu gerçekten ortaya çıkarabilmesi inanılmaz. Bu tür bir analiz ilk kez yapılıyor ve daha uzun bir zaman aralığı boyunca gözlem yapmanın, bu gözlemi güçlendireceğini ve gezegenin iç yapısı hakkında daha iyi bilgi sağlayacağını umabiliriz.” dedi.

Bilim insanları yeni bir gezegen keşfetti: Şekli ragbi topuna benziyor ile ilgili etiketler gezegen Keşif Avrupa Uzay Ajansı herkül takımyıldızları ragbi topu
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.