Bilim dünyasından pes dedirtecek araştırma: göz renginiz hangi hastalığa yakalanacağınızı söylüyor!

Bilim dünyasının çok konuşulacak araştırmalarına bir yenisi daha eklendi. Yapılan araştırmalara göre, insanların göz renklerinin pek çok hastalığa yakalanmayı da beraberinde getirdiği öğrenildi. İşte araştırma detayları…

Bilim dünyasının devam eden araştırmaları arasına bir yenisi daha eklendi. Uzmanlar, yaptıkları araştırmalar ile daha önce kan grubumuzun pek çok genetik hastalığa neden olabileceğini ya da bazı fiziksel özelliklere yol açabileceğini ortaya çıkarmıştı. Bu kez göz renkleri üzerine bir araştırma yapan bilim dünyası, göz renklerinin bazı hastalıklara yatkınlık taşıdığını belirledi. İlginç sonuçların çıktığı araştırma Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention isimli bilim dergisinde yayımlandı.

Doğuştan gelen özelliklerden biri olan göz renklerinin Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention’da yer alan bir araştırmada ilginç genetik yatkınlara neden olduğu ortaya çıktı. 4 yıl boyunca güneş radyasyonunun DNA’sı olan 6-10 yaş grubundaki beyaz tenli çocukları nasıl etkilediğini inceleyen bilim insanları, göz renkleri ile hastalıklar arasında bir bağlantı buldu. Sonuçlar ise oldukça ilginç.

MAVİ VE YEŞİL GÖZLÜLER GÖZ MELANOMUNA YATKIN

Mavi gözlerden sorumlu geni taşıyan çocukların, yetişkinlikte melanom olarak bilinen habis cilt kanseri riskini artırabilen doğum lekeleri geliştirme olasılığının çok daha yüksek olduğunu keşfeden bilim insanları, göz melanomu açısından da bu gruptaki kişilerin risk taşıdığını belirledi. Yeşil gözlüler için de göz melanomu riski olduğunu bildiren araştırmada ilginç başka sonuçlara da ulaşıldı.

Gözün renkli kısmı olarak bilinen irisin koyu olması halinde maküler kalsifikasyon olarak da bilinen ciddi görme bozukluğuna sahip bir hastalık geliştirme olasılığının daha düşük olduğunu tespit eden araştırmacılar, açık renkli irise sahip kişiler için ise tam tersi sonucu buldu. Zira iris, UV ışınlarından korunmada son derece etkili.

AÇIK RENKLİ GÖZLERİ OLAN İNSANLARIN VİTİLİGO RİSKİ AZ

Bilim dünyasından pes dedirtecek araştırma: göz renginiz hangi hastalığa yakalanacağınızı söylüyor!

Bilindiği üzere Vitiligo veya cilt pigmenti eksikliği hastalığı; lupus, tip 1 diyabet ve tiroid hastalığı gibi diğer otoimmün hastalıkların gelişiminde bir risk faktörü olmakla birlikte bir deri hastalığını ifade ediyor. Bunun üzerine de çalışan araştırmacılar, açık renkli gözleri olan insanların vitiligo riskinin daha az olduğunu; koyu renkli gözleri olan kişilerin ise risk grubunda yer aldığını saptadı.

Bir başka sonuç ise gözdeki melanin miktarının beyindeki melanin miktarı ile korelasyon gösteriyor olması oldu. Daha sade ifadeyle, araştırmacılar; koyu renk gözlere sahip olanların alkol gibi uyaranlara karşı daha hassasiyetli yaklaştıklarını tespit etti. Bu da bu gruptaki kişilerin alkollü içecekler tükettiğinde daha fazla sağlık problemi yaşadığı anlamına geliyor.

Bilim dünyasından pes dedirtecek araştırma: göz renginiz hangi hastalığa yakalanacağınızı söylüyor! ile ilgili etiketler Hastalık bilim insanı
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.