Bilançolar kırmızı geliyor! ABD faizde hangi kararı alacak?

FED başkanı Jerome Powell, dün yaptığı konuşmada, faiz oranlarının ne zaman düşürülebileceği konusunda herhangi bir yönlendirme sağlamaktan kaçınırken, bunun yerine para politikasının daha uzun süre sıkı olması gerektiğini belirtti. Fed Başkanı Powell, enflasyonun merkez bankasının %2’lik hedefine doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güvene ihtiyaç duyduklarının mesajını verdi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Fed Başkanı Powell, enflasyonun merkez bankasının %2’lik hedefine doğru ilerleyeceğine dair daha fazla güvene ihtiyaç duyduklarının mesajını verdi. Powell, “Son veriler bizim güvenimizi beslemedi. Bu güvenin kazanılması muhtemelen beklenenden daha uzun sürecek.” açıklamasını yaptı.

Bilançolar kırmızı geliyor! ABD faizde hangi kararı alacak?

Son dönemde ABD ekonomisinin güçlü olduğuna işaret eden makro ekonomik verilere hafta başı perakende satışlar verisinin de dâhil olması sonrasında gösterge 10 yıllık tahvil getirisi %4,7 seviyesine dayanarak son 5 ayın zirvesine yükseldi.  

FED'in 2022 yılının başında başladığı faiz artırım döngüsü ile politika faizini %0-0,25 seviyesinden %5,25-5,50 seviyesine getirmesine rağmen ABD ekonomisi bir türlü soğumaması üzerinde düşünülmeye değer bir unsur olarak ön plana çıkarken, yükselen tahvil faizlerinin yan etkilerinin de tamamen göz ardı edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Pek de uzaklara gitmeye gerek yok, neredeyse 1 sene önce, ABD'de, piyasa faiz oranlarının yükselmesi karşısında likidite sıkıntısına düşen ve zararına tahvil satmak zorunda kalan 3 bankanın başarısız olduğunu ve battığını unutmamak gerekiyor!  Bu nedenle, FED'in faiz indirmekte zorlanabileceği kaygısı son günlerde ana tema olsa da, faiz indiriminden kaçınmanın da yan etkileri olduğunu unutmamak gerekiyor. Kıbrıs İktisat Bankası yorumunda şöyle denildi: “Konuyu pekiştirmek adına, son günlerde açıklanan banka bilançolarının da pek de sevimli olmadığını not edelim. Şöyle ki, ABD'nin ikinci en büyük bankası olan Bank of America, dün açıkladığı finansallar sonrası hisse fiyatı %3,5 ile sert bir şekilde geriledi. Banka birinci çeyrekte 6,7 milyar dolar, yani hisse başına 76 sent kâr açıklarken, geçen yıl aynı dönemde 8,2 milyar dolar yani hisse başına 94 sent kâr açıklamıştı.”

Bilançolar kırmızı geliyor! ABD faizde hangi kararı alacak? ile ilgili etiketler ekonomi ABD FED faiz
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.