Biden, Trump'la ilk düelloda hile mi yaptı?

ABD'de başkanlık yarışı yapan Donald Trump ile Joe Biden ilk düelloyu gerçekleştirdi. Türkiye saati ile sabah 04.00'da başlayan düelloyu ABD'de 30 milyon kişi televizyondan izledi. İki ismi karşı karşıya getiren canlı yayın için analistler 'kaos' ve 'kaba tavır' nitelemelerini kullandı. Bu arada Biden'ın canlı yayında hile yaparak yardım aldığı yayından alınmış bazı görüntüler delil gösterilerek iddia edildi.

Amerika Birleşik Devletleri 3 Kasım'da gerçekleşecek başkanlık seçiminden önce iki başkan adayının düellosuna tanık oldu.

Cleveland kentinde düzenlenen bu ilk canlı yayın düellosunda Cumhuriyetçilerin adayı Başkan Donald Trump ile Demokratların adayı Joe Biden kozlarını paylaştı. 

Nielsen isimli reyting ölçüm merkezinin açıkladığı verilere göre, Biden ve Trump'ı ilk kez karşı karşıya getiren canlı yayını ABC, CBS, NBC ve Fox kanalları üzerinden yaklaşık 30 milyon ABD'li izledi. 

Trump ile 2016'daki rakibi Hillary Clinton'ın tartışmasını bu 4 televizyon kanalı üzerinden 45,3 milyon kişi izlemişti. 

Yüzda 36'lık bir düşüş yaşanmış gibi görünse de milyonlarca kişinin yayınları internet üzerinden ve online kanallardan takip ettiğini belirten analistler tartışmanın toplamda geniş bir kitleye ulaştığını belirttiler. 

TARTIŞMA İÇİN "KAOS" DEDİLER

Merakla beklenen tartışma için analistlerin üzerinde birleştiği ortak görüşe göre canlı yayında yaşananlar 'kaba tavırlı' ide ve programa 'kaos' havası hakimdi.

Missouri Üniversitesi Siyasal İletişim Enstitüsü Direktörü Mitchell McKinney, canlı yayın için "Dün geceki tartışma, tarihimizdeki en kaotik ve saldırı yüklü canlı yayın tartışması oldu." ifadesini kullandı.

OYLARI ETKİLEMEDİ

Canlı yayından sonra yapılan kamuoyu yoklamalarına göre Trump ve Biden'ın söylemlerinin oylarına pozitif bir yansıması olmadı. Analistler de bu tartışmanın seçmen davranışını değiştirmesini beklemediklerini vurguladı.

Tartışmada Başkan Trump'ın gerginliği dikkati çekerken, Biden'ın da rakibine karşı sarf ettiği, "yalancı, palyaço, Putin'in köpeği, kapa çeneni" gibi kaba ve itici sözler eleştiri konusu oldu. 

Öte yandan sık sık Biden'ın sözünü kesen Trump'ın programın moderatörü Fox News sunucusu Chris Wallace'a dönerek, "Sanırım Biden ile değil, seninle tartışıyorum, ama sorun yok, şaşırmadım." sözleri ile yaptığı uyarı tartışmanın en dikkat çeken anlarından biri oldu. 

TRUMP'IN "BEYAZ IRKÇILIĞI" KINAMAMASI TEPKİ ÇEKTİ

Analistler ayrıca Trump'ın konuşmada sadece ateşli destekçilerine hitap eden konuşmalar yapmasını eleştirip, banliyölerde yaşayan ve azınlık seçmene yönelik herhangi bir mesaj veremediğine dikkat çekti.

Biden'in ise beklenenin aksine sükunetini muhafaza ettiğini, mesajlarını genellikle Trump'ın yüzüne bakmadan kameralara dönerek verdiği de dikkatlerden kaçmadı.

Gecenin en dikkat çeken anlarından birisi de Trump'ın "Proud Boys" gibi "beyaz ırkçı" grupları kınamak yerine, "Proud Boys, geri durun ve hazırda bekleyin. Ama birileri artık Antifa konusunda bir şey yapmalı." sözleri de beyaz ırkçılığı tartışmalarını beraberine getirdi.

TRUMP VE BİDEN TWITTER'DAN TARTIŞMAYI SÜRDÜRDÜ

Trump, tartışmanın ardından ilk olarak kendisinin canlı yayında hem Biden hem de Wallace ile karşı karşıya geldiğini gösteren bir görselle tartışmayı sosyal medyaya taşıdı.

Sabah saatlerinde de tartışmaya ilişkin paylaşımlarına devam eden Trump, "Radikal sol da dahil kimse Uykucu Joe'un lider olmasını istemiyor. Biden, dün gece Bernie Sanders'a "kaybeden" olarak seslenerek ona saygısızlık etti." dedi.

Trump, Biden'ın tartışmada "Kanun ve Nizam" sloganından hiç bahsetmediğini belirtirken, rakibi de attığı tweeti alıntılayıp, "Irkçı söylemlerin yeter artık Donald. Yolda yanlış yerden dönene kadar bir tane bile kenar mahalle tanımazdın." sözleri ile karşılık verdi.

Öte yandan Biden, Ohio'da gazetecilere yaptığı açıklamada tartışma için, "Bu ulusal bir utançtı." ifadesini kullandı. 

BİDEN HİLE Mİ YAPTI?

Bu arada canlı yayın düellosuna ilişkin sosyal medyada Biden'ın hile yaptığına ilişkin bir iddia ortaya atıldı. 

Yayından kaydedilen fotoğraf ve videoların delil olarak gösterildiği iddiaya göre Biden yayın sırasında elektronik cihazlarla destek aldı. 

Delil olarak sunulan görüntülerde Biden'in sağ göğsünün üzerinde ceketinin yakasının altında bir kablo olduğu görülüyor. Aynı şekilde sol kolunun bileğinde ceketin altından anten benzeri bir cisim dikkat çekiyor. 

TRUMP VERİCİ KONTROLÜ İSTEMİŞTİ

Trump ve ekibi canlı yayın öncesinde her iki taraftan bağımsız kişilerin düelloya çıkacak adayların kulaklarında elektronik cihaz ya da verici olup olmadığını kontrol etmesini istemişti. Ancak Biden ve ekibi bu isteği kabul etmemişti.

 

Biden, Trump'la ilk düelloda hile mi yaptı? ile ilgili etiketler Donald Trump ABD Joe Biden düello başkanlık hile
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.