Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı!

Koronavirüsle mücadele kapsamında sosyal hayata ilişkin mekanlar gibi manevi hayatın en önemli mekanı olan camiler de kapatılmış, toplu halde kılınan Cuma Namazları yasaklanmıştı. Ancak bugün Diyanet İşleri Başkanlığı "Cuma Namazına gidemediği için milletimizin yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilebilmesi adına" Beştepe Millet Camisinde az katılımlı bir namaz eda etti. Ancak katılım az ve sıkı önlemler alınsa da yasağı delen Cuma Namazı tartışma yarattı.

Diyanet İşleri Başkanlığı"İslam medeniyetinin en önemli coğrafyalarından olan cennet vatanımızda, İslam toplumun şiarlarından biri olan bu ibadetin devam etmesi ve Cuma Namazına gidemediği için milletimizin yaşadığı üzüntünün bir nebze giderilebilmesi adına;

Türkiye’de sadece Ankara’da Beştepe Millet Camii’nde, Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen çok az sayıda katılımla ve salgına karşı gerekli tedbirler alınarak Cuma Namazı eda edilecektir." sözleri ile duyurmuştu Ankara Beştepe'deki Millet Camisinde bugün eda edilen Cuma Namazı'nı. 

Denildiği gibi de bugün öğle saatinde az katılımlı, yüksek güvenlikli ve büyük açıklığı olan saf düzeninde Cuma Namazı eda edildi. Aynı zamanda namaz canlı olarak yayınlandı. 

Ancak her nekadar güvenliği alınsa, saflar açık tutulsa ve katılım az olsa da tartışmalara neden oldu. 

Gazeteci yazar Ahmet Tezcan, Diyanet'in kendi koyduğu yasağı deldiği uygulamaya "Olmaz öyle şey... Böyle meselenin de istisnası olmaz... Bay u Geda Namazı diye bir durum ortaya çıkar ki virüsten beter bir yaygınlığa ulaşabilir. Kusura bakılmasın ama bu yapılan yanlış!" sözleri ile tepki gösterdi. 

Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı!

AK Parti eski milletvekili Mehmet Metiner ise tepkisini "Sağlık gerekçesiyle Cuma namazı yasak mı? Yasak... Günlük namazlar için dahi camilerimiz kapalı mı? Kapalı... Bilmeyen de sanır ki Cumhurbaşkanı için açılmış cami. Ne alınan karar ihlal edilmeliydi ne de bu nahoş "VIP" görüntü canlı yayınla aktarılmalıydı. Çok yazık, çok..." sözleri ile verdi. 

Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı! - Resim : 2

Gazeteci İsmail Saymaz ise Millet Camisindeki namaz sonrası konuştuğu Cübbeli Ahmet'in dikkat çektiği tehlilekeyi sosyal medya hesabından şu sözlerle paylaştı: 

Beştepe Millet Camisinde kalınan cuma namazını ‘Cübbeli Ahmet’ diye bilinen Ahmet Mahmut Ünlü’ye sordum. Ünlü şunları söyledi:
“Biraraya gelmek caiz değildir. Diyanet cumayı kendisi kaldırdı. Millete kötü örnek olur. Zaten milleti zor tutuyoruz. İnsanlar bunu uygulamaya başlar.”

Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı! - Resim : 3

Diyanet'in kendi koyduğu yasağı delerek sınırlı bir cemaatle de olsa Cuma Namazı kılınmasına önayak olmasına tepkiler bunlarla sınırlı değil. Tartışmaya neden olan bir diğer konu ise namazın canlı yayınlanması...

Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı! - Resim : 4

Şarkıcı Nihat Doğan ise tartışmaya farklı bir açıdan katıldı. Kabe neden öksüz, Tavaf neden durur diyen Nihat Doğan, Koronavirüsü olmayan 50-100 kişinin bulunup tavaf yapılmasını önerdi. İşte Nihat Doğan'ın çok konuşulan o mesajı:

“Ey efendiler, Kabe neden yalnız! Neden öksüz! Tavaf neden durur ve buna bir Müslüman neden ses çıkarmaz anlamış değilim. Corona virüsü olmayan temiz 50-100 insan da mı bulamadılar tavaf yapacak? Yoksa virüsten ölümden korktuğumuz kadar Allah'tan mı korkmuyoruz?”

Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı! - Resim : 5

BAY U GEDA NEDİR?

Millet Camisinde sınırlı sayıda cemaatle Cuma Namazı eda edilmesini gazeteci yazar Ahmet Tezcan eleştirirken "Bay u Geda Namazı gibir bir durum ortaya çıkar" uyarısı yaptı. Peki, 'Bay u Geda" nedir? Merak konusu olan bu ifade Osmanlıca Türkçe sözlüklerine göre 'zengin ve fakir' anlamına geliyor...

Beştepe'de az katılımlı cuma namazı tartışma yarattı! ile ilgili etiketler Diyanet İşleri Başkanlığı cuma Diyanet canlı yayın cuma namazı bay u geda
GÜNÜN VİDEOSU

Türk sanatçılara örnek olsun...Amerikalı rapçi Macklemore'dan alkışlanan Filistin'e destek konuşması

Amerikalı rapçi Macklemore Avustralya'da verdiği konserde Filistin'e destek konuşması yaparak, "Takip ettiğim tek şey Gazze. Herkesi takip etmeyi bıraktım, sadece Gazze'deki soykırım hakkında haber yapan, konuşan ve rapor veren kişileri takip ediyorum" dedi.