Bebekler ne zaman oturur? En ideal zaman hangisidir? Bebek oturtulmazsa beli eğrilir mi?

Bebeklerin ne zaman oturtulmaya başlanacağı, bebeğin gelişim evreleri dikkate alınarak cevap verilmesi gereken bir konudur. Yani bebeğin ne zaman oturtulacağı, gelişim dönemine paralel olarak ayarlanmalıdır. Peki Bebek oturtulmazsa belil eğrilir mi? Batıl bir inanış olan bu duruma karşın en ideal zaman hangisidir?

Bebeklerin hayatları boyunca kullanacakları birçok becerinin temeli doğumdan itibaren 1 yıl içinde kazanılır. Yeni doğan bebek sahibi ebeveynlerin ise akıllarına en çok takılan soru ise bebeğimi ne zaman oturtmalıyım? Birçok anne, büyüklerin tavsiyesi ve bebek oturtulmazsa beli eğrilir gibi batıl ve yanlış bir inançla bebeklerini ilk 6 ay içinde oturtmaya başlıyor.

Her bebeğin gelişim dönemi ve hızı farklılık gösterebilir. Oturma, ayakta durma, emekleme gibi eylemler, bebeğin motor gelişim becerileri açısından önemlidir. Bebekler ancak 4. ayda kucakta destekli oturmaya başlayabilir.

OTURAMAZSA HEMEN PANİK YAPMAYIN

BEBEKLER NE ZAMAN OTURUR?

4. aya kadar bebeği zorlayıcı herhangi bir hareket yapılması önerilmemektedir. Çünkü bebeğin kafasını ve sırtını düz tutabilmesi en erken 4 aylıkken mümkün olur. 5. ayda oturma yastıklarıyla destekli oturmaya, 6. ve 7. aylarda ise 10-20 dakika gibi bir süre desteksiz olarak oturmaya başlayabilirler. 8. aydan itibaren de tamamen desteksiz oturabilirler.

Bebeğiniz hemen oturmazsa sakın panik yapmayın. Normal gelişim dönemlerinde oturmayan bebeklerin tam desteksiz otırması 9. aya kadar sarkabilir. Erken doğan, fazla kilolu bebekler veya kromozom eksikliği ile yapısal olarak farklı doğmuş olan bebeklerde bu dönemin kaymaları olabilir. Bu konudaki en doğru rehberliği size hekiminiz yapacaktır.

BEBEĞİN BELİ EĞRİLMEZ

Bu nedenle bebeklerinizin motor gelişiminin takibi için doğumdan itibaren her ay düzenli olarak mutlaka hekim kontrolünün yapılması önerilmektedir. Gelişim zamanlarının sürekli olarak kayması 9. aydan sonra desteksiz oturamaması durumunda çocuk hastalıkları hekiminizin yönlendirmesiyle çocuk nörologu tarafından değerlendirilmesi gerekir.

Bebekler ne zaman oturur? En ideal zaman hangisidir? Bebek oturtulmazsa beli eğrilir mi? ile ilgili etiketler sağlık bebekler ne zaman oturur
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.