BDDK tüm imkanlarıyla depremzedenin yanında

Kendisi de Kahramanmaraşlı olan ve depremde yakın akrabalarımı kaybeden BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, deprem bölgesindeki bankacılık işlemlerinin devam etmesi için çalışmaların hızlandığını söyledi. Akben, “Tüm kurumlarla iş birliği içinde bu felaketin de üstesinden gelmek için elimizden geleni yapacağız’ dedi. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "asrın felaketi" olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremler nedeniyle alınan önlemler hakkında bilgiler verdi.

BDDK tüm imkanlarıyla depremzedenin yanında

AKBEN’İN DE DEPREMDE AKRABALARI VEFAT ETMİŞ

Kendisinin de Kahramanmaraşlı olduğunu, yakın akrabalarından bazılarını depremde kaybettiğini belirten Akben, vefat eden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralananlara acil şifalar diledi.

Akben, depremlerin hemen ardından BDDK olarak çalışmalara başladıklarını vurgulayarak, olağanüstü hal ilan edilen illerde yerleşik kişilere yönelik hızlı bir şekilde bir dizi kararlar aldıklarını bildirdi

KART LİMİTLERİ İKİ KATINA ÇIKTI

Bu kapsamda 1 Mart 2024'e kadar aldıkları tedbirlere değinen Akben, şunları kaydetti:
"Yeni kullandırılacak veya yeniden yapılandırılacak kredi vadelerinin kredi vade sınırlarına tabi tutulmaması, kredi kartı taksit sayılarının iki katına çıkarılması, daha önce limitler ilişkilendirilen ve yüzde 40'a varan kredi kartı asgari ödeme oranının yüzde 20 olarak belirlenmesi önlemlerini devreye aldık. Ayrıca, kredi kartı limitlerinin 2 katına kadar çıkarılmasına imkan sağladık. Kredi kartı borçları için bankaların ödemesiz dönem tanıyabilmelerinin önünü açarken, geliri tespit edilemeyen müşteri için belirlenebilecek kredi kartı limitini 5 bin liraya çıkardık. Ayrıca, bankalar ve banka dışı mali kuruluşlar tarafından müşterilerin kredi ödemelerinin ertelenmesinin kredi vade sınırlamasında dikkate alınmamasını sağladık."

"Anapara ve faiz ödemeleri asgari 6 ay süreyle ötelenebiliyor"

Mehmet Ali Akben, aldıkları tedbirler kapsamında, kredi müşterilerinden alınması gereken kredi derecelendirme notları ile zorunlu ilave belgelerin teminini bankaların ihtiyarine bıraktıklarını bildirdi.

Deprem felaketinden etkilenen müşterilere kullandırılan kredilerin gayrimenkul niteliğindeki teminatlarının değerlemesiyle ilgili süreleri de ertelediklerini vurgulayan Akben, "Kredi kullandırımlarına ilişkin bağımsız denetime tabi şirketler tarafından bankalara tevdi edilmesi gereken bilgi ve belgelere ilişkin süreler de uzatıldı. Ayrıca, müşterilerin talebi halinde anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süreyle ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kar payı talep edilmeksizin yapılması durumunda müşteri talebinin aranmamasına ilişkin bankalara da talimat verdik." diye konuştu.

"Bankacılık hizmetlerine erişimin aksamaması için birçok tedbir devreye aldık"

BDDK Başkanı Akben, cebe havale işleminde günlük işlem limitinin 5 bin liraya yükseltildiğini belirterek, müşterilerin bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen de kartlı ödemelerde yapılacak ilk temassız işlemlerde şifre girilmesini sağladıklarını kaydetti.
Bankacılık hizmetlerine erişimin aksamaması için de birçok tedbirleri devreye aldıklarını vurgulayan Akben, "Deprem bölgesindeki vatandaşların bankacılık hizmetlerinden faydalanmalarının sağlanması için zorunlu bir durum olmadıkça tüm banka şubelerinin açık tutulması, sistemsel erişimlerin aksamaya uğramaması, ATM’lerin mümkün olduğunca çalışır durumda kalması ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde hizmetlerin mobil ve konteyner şubelerle desteklenmesi hususlarında azami derecede gayret sarf edilmesine ilişkin bankalara talimat verdik." ifadelerini kullandı.

Akben, ayrıca bankaların olası kar dağıtım taleplerinin, ihtiyatlılık ilkesi ve başta sermaye yeterlilik oranı olmak üzere özel durumları dikkate alarak değerlendirilmesinin de önünü açtıklarını kaydetti.

Bölgedeki durumu ve vatandaşların şikayetlerini de yakından izlediklerini aktaran Akben, gerek gördükleri her durumda tedbir almaktan kaçınmayacaklarını, tüm kurumlarla iş birliği içinde bu felaketin de üstesinden gelmek için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini sözlerine ekledi.

BDDK tüm imkanlarıyla depremzedenin yanında ile ilgili etiketler ekonomi deprem Kahramanmaraş BDDK
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.