BDDK önlem amaçlı duyurdu: temassız kart işlemleri şifreli olacak!

Deprem bölgesinde yaşanabilecek olan kargaşaları ve çeşitli sorunları önleyebilmek adına tedbiren kararlar almaya devam eden kamu kurum ve kuruluşlarından son açıklama BDDK’dan geldi.

Kahramanmaraş merkez üssü olan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin ardından bölgeden pek çok hırsızlık haberleri gelmeye başladı. İçişleri Bakanlığı güvenlik önlemlerinin alındığını bildirse de pek çok kamu kurum ve kuruluşu konuya ilişkin tedbiren kararlar almaya başladı. O kurumlardan sonuncusu ise, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) oldu.

Deprem bölgelerine ilişkin depremin ilk gününden bu yana önemli kararlar alan BDDK, tavsiye niteliğinde imza attığı pek çok kararı duyurmuştu. BDDK’nın hedefinde son olarak kredi kartı dolandırıcıları yer aldı. Bölgede meydana gelebilecek olan kredi kartı dolandırıcılığına ilişkin önlem alan BDDK gerek deprem bölgesinde gerekse deprem bölgesinde kullanılan temassız kartların şifre ile işlem yapmasına karar verdi. İşte kararın detayları…

BDDK, İLK İŞLEM İÇİN ŞİFRE İSTENMESİNİ TALEP EDİYOR

BDDK önlem amaçlı duyurdu: temassız kart işlemleri şifreli olacak!

Temassız kartların müşteri bilgisi dışında kullanımının engellenmesi için önemli bir karar alan BDDK, şimdiye dek herhangi bir şifre kullanımını zorunlu tutmuyordu. Olası kart hırsızlıklarının önüne geçebilmek adına bir karar alan BDDK, tedbiren aldığı kararı bankalara bildirdi. BDDK’nın bildirdiği karar sonrasında temassız kartlarda dahi, ilk işlem esnasında önlem amaçlı olarak şifre isteneceği öğrenildi. Üstelik BDDK, bu zorunluluğu sadece deprem bölgesine getirmedi. Artık tüm Türkiye’de temassız kartla yapılan ilk işlemde şifre kullanımı istenecek.

BDDK, BİLGİ DIŞI KART KULLANILMASINI ENGELLEMEK İSTİYOR

Öte yandan BDDK’nın bilgi dışı kart kullanımını engellenmesi için teminen aldığı karar sonrasında imza atılan yeni karar kamuoyuyla da paylaşıldı. Bu kapsamda ilk işlemden sonra mevcut uygulamaya devam edilmesinin uygun olduğunu bildiren BDDK, sadece ilk işlemin şifreli olmasına karar verdi. BDKK’nın aldığı kararda şu ifadeler yer aldı:

“Müşterilerin, bilgileri dışında kart kullanımlarının engellenmesini teminen, olağanüstü hal ilan edilen iller ile sınırlı olmaksızın ülkemiz genelindeki tüm banka müşterileri için ivedilikle kartlı ödemelerde yapılacak ilk temassız işlemlerde şifre girilmesinin sağlanması, sonraki işlemler içinse mevcut uygulamaya aynen devam edilmesi uygun görülmüştür.”

BDDK önlem amaçlı duyurdu: temassız kart işlemleri şifreli olacak! ile ilgili etiketler BDDK Kredi kartı
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.