Bayraktar’dan sonra bir insansız savaş uçağı daha geliyor

Türkiye’nin savunma sanayisinde geliştirdiği teknolojiler dünyanın hayranlığını kazanırken yeni platformlar da arka arkaya geliyor. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, ilk kez yeni insansız savaş uçağı ANKA-3’in resmini paylaştı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen ANKA3 İnsansız Savaş Uçağı’nın ilk gerçek fotoğrafı paylaştı. Yerli imkanlarla geliştirilen uçan kanat formundaki ANKA-3’ün, bu yıl içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi hedefleniyor. Paylaşılan fotoğrafta ANKA-3’ün dış silah istasyonlarında, 2 adet İnsansız Hava Aracı bulunduğu gözüküyor.

Bayraktar’dan sonra bir insansız savaş uçağı daha geliyor

Temel Kotil, “Türkiye Yüzyılı'nda milletimize olan sözümüzü tuttuk. MMU ve HÜRJET taksi yaptı, ATAK 2 yakında motor çalıştıracak, ANKA 3 de ilk uçuşunu gerçekleştirecek. Binlerce çalışma arkadaşımız ve iş ortaklarımızla ortaya çıkardığımız ürünlerimizi Çanakkale şehitlerimize armağan ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kasım 2023’te yaptığı açıklamada, TUSAŞ’ın bir insansız savaş uçağı geliştirdiğini ilk kez açıklamıştı.

TUSAŞ’ın İnsansız Savaş Uçağı, yaklaşık 7 tonluk bir azami kalkış ağırlığına sahip olacak. 2023’ün ikinci çeyreği içerisinde ilk uçuşunu gerçekleştirmesi beklenen insansız savaş uçağı, ANKA’dan elde edilen tecrübeler ışığında geliştirildi. ANKA-3, iç silah istasyonlarına da sahip olacak. Uçak kanat formundaki ANKA-3’ün, dikey stabilizeleri olmaması ve iç silah istasyonlarına sahip olması hasebiyle çok düşük radar kesit alanına sahip olacağı değerlendiriliyor.

ANKA-3

ANKA-3, ağırlıklı olarak hava-yer görevleri için geliştiriliyor. Bu doğrultuda, derin taarruz (deep-strike) ve düşman hava savunmasının imhası/bastırılması (DEAD/SEAD) misyonları uçağın ana taarruz kabiliyetlerinden olacak.

ANKA-1 projesi kapsamında geliştirilen ANKA MALE İHA, halihazırda Türk Silahlı Kuvvetleri, İçişleri Bakanlığı ve Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca şu ana kadar 3’ten fazla ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi. ANKA-2 Projesi kapsamında geliştirilen AKSUNGUR İHA ise Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından aktif olarak kullanılıyor. Ayrıca 2 ülkeye de ihracatı gerçekleştirildi.

Bayraktar’dan sonra bir insansız savaş uçağı daha geliyor ile ilgili etiketler ekonomi BAYKAR
GÜNÜN VİDEOSU

Körfez'de sel felaketi! Umman'da ölü sayısı 21'e yükseldi! Yarısı çocuk...

Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni vuran tarihi yağışlar, son 75 yılın en büyük sel felaketine yol açtı. Umman'dan gelen son bilgilere göre sel felaketinde ölenlerin sayısı 21'e yükseldi. Ölenler arasında servis araçları suya kapılan 10 öğrenci de bulunuyor.