Batı’daki enerji krizi atomaltı parçacıkları vurdu

CERN, 2022-2023 için ek enerji tasarrufu önlemleri uygulama kararı aldı. Atomların keşfedilmemiş en küçük parçacıklarını tespit etmek için yapılan ve çok büyük miktarlarda elektrik kullanan dev çarpıştırıcı merkezi CERN’i enerji krizi vurdu. Merkez, enerji tüketimini azaltacak önlemler alacağını açıkladı.

İbrahim Acar
İbrahim Acar

CERN, mevcut küresel enerji arzı ve maliyet krizi ışığında ve sosyal sorumluluğunun bir parçası olarak, 2022 ve 2023 yıllarında Laboratuvarın enerji tüketimini önemli ölçüde azaltacak önlemler uygulayacak.

Kurumdan yapılan açıklamada, hızlandırıcı kompleksinin işletiminin 2023'te %20 oranında azaltılacağı belirtildi. Açıklamada, “CERN sahalarında enerji tasarrufu için çeşitli önlemler geliştiriliyor. Bunlara sokak aydınlatmasının gece boyunca kapatılması, bina ısıtmasının bir hafta geciktirilmesi ve tüm kış mevsimi boyunca optimize edilmesi dahil. Mevcut enerji krizinden çok önce, sürdürülebilirliği iyileştirmeye yönelik daha geniş stratejisinin bir parçası olarak CERN, elektrik tüketimini azaltmak için aktif olarak çalışıyor. Son on yılda uygulanan enerji performansı önlemleri, Laboratuvarın enerji tüketiminde şimdiden %10'luk bir azalma sağladı. Bunlar, CERN'in veri merkezindeki soğutma sistemlerini optimize etmekten, ekipmanın daha verimli kullanımı ve daha az ışın ve enerji kaybı için ışın hattı tesislerinin yenilenmesine kadar uzanıyor” denildi.

CERN’in yeni projelerinin de devreye alınacağı belirtilen açıklamada şöyle denildi: “CERN'in 2023'ün son çeyreğinde hizmete girmesi planlanan yeni veri merkezi, merkezindeki ısıyı CERN sahasındaki diğer binaları ısıtmak için geri kazanma olasılığı da dahil olmak üzere enerji verimliliği ile inşa ediliyor. Tesislerde üretilen ısı, yakınlardaki Ferney-Voltaire kasabasındaki binaları ısıtmak için şimdiden kullanılacak. CERN, soğutma ve havalandırma sistemlerini optimize ederek enerji tüketimini azaltmak amacıyla ABB ile bir inovasyon ortaklığı kurdu. CERN ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının, özellikle hem sahada hem de saha dışında bulunan fotovoltaik kaynakların kullanım potansiyelini araştırıyor.”

Öte yandan 2021'in sonunda CERN, ISO 50001 standardına uygun bir enerji yönetim sistemi kurmayı resmen taahhüt etti. Bu amaçla, Laboratuvarın enerji tüketimini daha da optimize etmeyi amaçlayan Fransız makamlarına beş yıllık bir enerji performans planı sundu.

Batı’daki enerji krizi atomaltı parçacıkları vurdu ile ilgili etiketler Elektrik cern enerji
GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.