Batı krizde ne yapacağını bilemiyor

Yıllardır dünyadan sömürdükleri paralarla rahat ve krizsiz bir hayat süren Batılı ülkeler, ilk kez kontrol edemedikleri bir ekonomik kriz döneminde ne yapacağını bilemez hale geldi. 2008’deki mortgage kriziyle banka tahvillerini satın alan yatırımcıları söğüşleyen, yani bilerek kriz çıkaran Batı kapitalistleri bugünkü krizde apışıp kaldı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

2008’deki mortgage krizinde evsizlere bile kredi vererek buradan elde edeceklerini söyledikleri hayali gelirleri tahvil aşı altında dünyaya satan ancak dipnotlarda, banka batarsa yatırımcı hiçbir hak iddia edemez maddesi koyan Batılı finans kurumları o dönemde 600 milyar doların üzerinde parayı her ülkedeki yatırımcıların cebinden aldı. Bugün ise gerçek krizle karşı karşıya kaldıklarında alınan yanlış kararlarla bankalar batmaya insanlar ise işsiz kalmaya başladı.
Batılı finans yönetiminin ne olacağını bilmediği ise yapılan açıklamalarla kendini gösterdi. Örneğin İngiltere Merkez Bankası (BoE) Baş Ekonomisti Huw Pill, Banka'nın hala faiz oranlarını enflasyonu düşürmek için yeterince artırdığından emin olamadığını söyledi.

Batı krizde ne yapacağını bilemiyor

Bununla birlikte Pill, yaptıkları ciddi sıkılaştırmanın yakın zamanda ekonomiyi bastıracağını öngördüklerini de belirtti.

Pill, "Cari ortamda bizim görevimiz parasal sıkılaştırmanın enflasyonu düşürmek ve hedefe sürdürülebilir şekilde dönmek için yeterli olduğunu tespit için her şeyi göz önünde tutmak olmaya devam ediyor" dedi. 

İngiltere'de enflasyonun kabul edilemeyecek kadar yüksek olduğunu belirten Pill, bununla birlikte faiz kararı görünümü içcin herhangi bir yönlendirme vermeyeceğini vurguladı ve "Enflasyon görünümün değerlendirirken hala ihtiyatlı olmak gerekli. PPK, finansal şartlarda sıkılaşmaya karşı da alarmda olmaya devam etmeli" diye konuştu. 

Cenevre'de konuşan Pill, BoE PPK'nin geçtiğimiz hafta yaptığı toplantıda faiz artırımı yönünde oy kullanmıştı.

Faizler yüzde 5'in üzerine çıkmalı

Amerika’da ise bir kesim faiz artışı banka batışlarını artırıyor derken Cleveland Fed Başkanı ise faiz artışı gerektiğini söyledi. Banka iflaslarının ardından piyasalarda görülen, para politikasına yönelik olarak gevşeme beklentisine rağmen, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranlarının bu yıl yüzde 5'in üzerine çıkması gerektiğini ve bir süre orada kalmasının doğru olacağını söyledi.

Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester, faiz oranlarının bu yıl yüzde 5'in üzerine çıkarılması gerektiğini ve enflasyonu bastırmak için bir süre bu oranın üzerinde kalmasının doğru olacağını söyledi.

Banka iflaslarına rağmen Mart ayında alınan 25 baz puanlık faiz artırım kararının 'çok rahat' bir şekilde alındığını kaydeden Mester, Fed ve diğer düzenleyiciler tarafından alınan tedbirleri işaret ederek "Durum istikrara kavuşmuş görünüyor" açıklamasını yaptı.
Ayrıca Mester, banka iflaslarından sonra piyasaların, sıkı para politikasında gevşeme beklentisine girmesine ve buna dair fiyatlama gerçekleştirmesine yönelik olarak ise açık bir dille 'bu yıl faiz oranlarının düşürülmesini beklemediğini' ifade etti.

Eurizon'dan dolar tahmini: %15 düşebilir

‘Dolar Gülüşü Teorisi' olarak bilinen ve ABD dolarının davranışını yönlendiren üç ana senaryoyu tasvir eden teorinin mucidi olarak bilinen Stephen Jen'e göre, dolar gelecek bir buçuk yıl içerisinde yüzde 10 ila 15 değer kaybedebilir.

İtalya merkezli varlık yöneyimi firması Eurizon SLJ Capital Ltd.'den Stephen Jen'e göre, enflasyondaki gerilemenin ve yavaşlamanın Fed'e faiz indirimi için alan açması sebebiyle, dolar önümüzdeki bir buçuk yıl içinde yüzde 10 ila yüzde 15 değer kaybedebilir.

ABD dolarının davranışını yönlendiren üç ana senaryoyu tasvir eden 'The Dollar Smile Theory'nin mucidi Jen ve meslektaşı Joana Freire bir araştırmasında, ABD merkez bankasının şahinliğinin zirvesine çok yakın olduğunu ve bir sonraki hamlesinin borçlanma maliyetlerini düşürmek olacağını yazdı.

Araştırmada, "Halihazırda yürürlükte olan çok fazla Fed sıkılaştırmasıyla, ABD ve dünyadaki enflasyon riskleri büyük ölçüde aşağı yönlü olarak hareket ediyor. Dünyanın büyük bölgelerinde halen bastırılmış olan ekonomik aktivite seviyesi, ironik bir şekilde, muhtemelen küresel talebin çökmesini önleyecek ve bu senaryo, doların önemli ölçüde zayıflayacağını gösteriyor." ifadeleri yer aldı.

Jen, tahminini ABD enflasyonunun kabaca 2021'de ve geçen yılın ilk yarısında yükseldiği hızda yavaşlayacağı beklentilerine dayandırıyor.

Batı krizde ne yapacağını bilemiyor ile ilgili etiketler ekonomi Avrupa
GÜNÜN VİDEOSU

Devlet Bahçeli, Ferdi Tayfur şarkısı ile kime ne mesaj verdi? Dikkat çeken kulis bilgisi...

MHP lideri Devlet Bahçeli, dün akşam saatlerinde sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşım yapmıştı. Bahçeli, Ferdi Tayfur'un 'Sensin' parçası ile yürüyüş yaptığı anları paylaştı. Bahçeli'nin o paylaşımıyla kime ne mesaj verdiği merak edilirken CNN TÜRK Ankara Temsilcisi Dicle Canova dikkat çeken kulis bilgileri paylaştı.