Başbakan Yıldırım'dan seçim barajı açıklaması...

ABD ziyaretinde Devlet Bahçeli'nin seçim barajı açıklamaları hatırlatılan Başbakan Yıldırım ''Seçim barajı istikrar için önemli. Partilerden gelen talepleri değerlendiririz. Meydanlarda barajı düşürme vaadinde bulunmadık.'' dedi...

ABD'de gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Binali Yıldırım gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarının satırbaşları...

SEÇİM BARAJI VE DEVLET BAHÇELİ'NİN AÇIKLAMALARI

''Barajın yüzde 10 olarak muhafaza edilmesinin esprisi ne, yönetimde istikrar. Yönetimde istikrar açısından barajın yüzde 10 olarak devam etmesi düşünülebilir. Ancak temsilde adalet noktasında seçim sistemi topyekun değiştirilecekse o zaman bütün bu meselelerin birlikte ele alınması gerekir."

DİĞER PARTİLER GÜNDEME GETİRİSE DEĞERLENDİRİRİZ

''Bu konular diğer partiler tarafından gündeme getirilirse biz de gayet tabii ki her türlü öneriyi birlikte oturur, değerlendiririz. Artılarıyla, eksileriyle değerlendirir, karar veririz. Yani tek başımıza değiliz ki 'kalksın, artsın, eksilsin' demek çok anlamlı olmaz."

BÖYLE BİR TAAHHÜTTE BULUNMADIK

"Seçim kampanyamızda doğrusunu isterseniz seçim barajına yönelik bir taahhütte bulunmadık. Anayasa değişikliği kampanyasında bu sistem değişikliği ile Türkiye’de sürekli iktidar, sürekli istikrar döneminin başlayacağını, artık zayıf iktidarlar döneminin sona ereceğini söyledik."

ABD İLE CİDDİ SORUNLARIMIZ VAR

"Amerika ile ilişkilerimizin mükemmel düzeyde olduğunu söylememiz doğru olmaz. Ciddi sorunlarımız var. Bu sorunların artık geride bırakılması, geleceğe odaklanılması yönünde düşüncelerimizi muhatabımıza aktaracağız."

abd_yAldArAm2

UYUM YASALARI ÇALIŞMALARI

"Uyum yasalarıyla ilgili hazırlık çalışmaları şu anda devam ediyor. Her parti kendi açısından bir hazırlık çalışması yapıyor. AK Parti'de oluşturduğumuz bir komisyon var. Bu komisyon şimdi tüm mevzuatı tarıyor. 16 Nisan referandumundan sonra yapılan değişikliklere uygun bir şekilde hangi kanunlarda değişiklik yapılması gerektiğinin taramasını yapıyor. Bunlarla ilgili değişiklik teklifleri Meclis'e getirilecek ve görüşülecek"

FETÖ ELEBAŞININ İADESİ

''Bizim tarafımızdan bütün her şey, eldeki bütün bilgiler, belgeler gönderildi. Bu bakımdan yeni bir belge sunma ihtiyacı yok. Gereğinden fazla da belge sunuldu diyebilirim. Bundan sonra bekletimiz, Amerika Birleşik Devletleri'nin ilgili makamlarının harekete geçmesidir."

PYD/YPG VE DEAŞ İLE MÜCADELE

PYD/YPG ile birlikte DEAŞ mücadelesi konusunda Amerikalı yetkililerin, "Bu bir tercih değil, mecburiyettir ve bu birliktelik geçici, sadece DEAŞ'ı yok etmeye yönelik bir birliktelik. Ondan sonra biz kendi yolumuza, onlar da kendi yoluna gidecek." şeklinde sözlerini aktaran Yıldırım, "Biz bunun artık zamanının geldiğini görüşmelerde gündeme getireceğiz." dedi.

SUUDİ ARABİSTAN

Suudi Arabistan'da yaşanan gelişmelere yönelik bir soru üzerine ise Yıldırım, bu ülkede olup bitenleri, onların iç meselesi şeklinde görmek gerektiğini söyledi.

Yıldırım, "Detaylarını, ayrıntılarını çok bilmediğimiz konuda yorum yapmamız yanlış olur. Kendi iç meseleleri. Belli ki içeride birtakım sorunlar var, kendi aralarında bunu halleşmeye çalışıyorlar." diye konuştu.

Başbakan Yıldırım, ziyaretten beklentisinin neler olduğu sorusuna karşılık da, bu ziyaretlerde "sen şunu ver, ben bunu vereyim, hesabımızı görelim" şeklinde bir sonucun çıkmayacağını dile getirerek, şunları söyledi:

"Bu ziyaretlerin amacı, ülkelerin anlaşamadığı konularda olumlu yönde mesafe almalarını sağlamak. Biz de bunu yapmaya çalışacağız. Dolayısıyla Türkiye-Amerika ilişkilerinin olumsuz yönde değil, olumlu yönde gelişmesi için birçok haklı sebep olduğunu ortaya koyacağız. Muhataplarımız da öyle zannediyorum ki geldiğimiz bu durumdan çok da memnun değiller. Çünkü Türkiye, yıllardan beri NATO'da, ABD ile müttefik. Ayrıca bölgede de önemli bir stratejik ortağı. Bu bakımdan ABD-Türkiye arasında var olan FETÖ kaynaklı, PKK/YPG/PYD kaynaklı sorunlar çözülmeyecek sorunlar değil. Bunun için biz de irade mevcut. Biz bu görüşmelerde bunu gayet açık bir şekilde, samimiyetle ifade edeceğiz ve onların tutumunu da bu vesileyle anlamış olacağız."

İki ülke arasında yaşanan vize sorununda ise ABD ziyareti öncesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun muhatabıyla görüşmesinin olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bunu, olumlu adım olarak değerlendirmek lazım. Kısıtlıdan kasıt şudur, günde 400 vize verilirken, 100 tane verecekler, önceliklere göre verecekler. Aşağı yukarı böyle rakamlar. Bu bizim için de, Amerika için de geçerli. Uygulamalar birbiriyle eş değer uygulamalar. Zaman içerisinde normalleşir. Bu atılan adım aslında vize rejiminin eski haline döndüğünün bir göstergesidir." açıklamasında bulundu.

İş adamı Rıza Sarraf'ın ABD'de görülen davasına ilişkin bir soruya da Yıldırım, duruşmanın 22 Kasım'da olacağını söyleyerek, "Bakalım o duruşma sonucu ne olacak, bilemiyoruz." ifadesini kullandı

Başbakan Yıldırım'dan seçim barajı açıklaması... ile ilgili etiketler Binali Yıldırım seçim barajı
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.