Barzani'ye Irak yönetiminden bir darbe daha!

Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu, Barzani'ye yakın Rûdaw Medya Grubu’nun yayınlarının durdurulmasını talep etti. Söz konusu komisyon, kararın gerekçesi olarak "Rûdaw’ın yayın izni almadığını, şiddete teşvik ettiği ve toplumun huzur ve güvenliğini bozduğunu" iddia etti. Kararın 'siyasi' olduğunu ifade eden Rudaw çalışanlarının korunmasını istedi.

Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bağımsızlık referandumunun ardından gerilim devam ediyor. Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu, Barzani’ye yakın Rûdaw Medya Grubu'nun yayınlarının durdurulmasını talep etti.

Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu'ndan 23 Ekim 2017'de yayımlanan açıklamada, Rûdaw Medya Grubu'nun tüm yayınlarının durdurulmasını talep edildi.

Basın ve Enformasyon Komisyonu'nun Görsel ve İşitsel Ofisi'nden yapılan açıklamada, “ilgili kurumların söz konusu talimatın hiçbir şikayet ve ön yargılama olmaksızın, Rûdaw'ın tüm yayınlarının durdurulması, çalışanlarının engellenmesi, Rûdaw'a ait tüm malzemelere el konulması yönünde karar alması” talep edildi.

GEREKÇE YAYIN İZNİ ALMAMASI

Söz konusu komisyon, kararın gerekçesi olarak “Rûdaw'ın yayın izni almadığını, şiddete teşvik ettiği ve toplumun huzur ve güvenliğini bozduğunu” iddia ediyor.

Rudaw’dan yapılan açıklamada kararın henüz resmi olarak iletilmediği belirtildi.

Kanaldan yapılan açıklamada, “Rudaw, Irak federal hükümetinin parçası olan ve Irak anayasasına dayalı olarak işleyen IKBY'nin Kültür Bakanlığı'ndan lisans sahibidir. Kararın gönderildiği bir dizi hükümet kurumu, doğasının sorgulanmasına da yol açıyor. Karar Irak istihbarat kurumuna, savunma bakanlığına ve genelkurmay başkanlığına gönderildi. Aynı zamanda, çalışmalarına yardımcı olmaya son vermeleri için Rudaw'la çalışan telekomünikasyon şirketlerine de gönderildi” denildi.

‘BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE MÜDAHALE’

Açıklamada, kararın ordu ve istihbarata gönderilmesi Rudaw Medya Grubu'na karşı ‘önceden hazırlanmış' ve ‘siyasi' bir plan' olarak nitelendi; “Dolayısıyla, Rudaw'ın tüm çalışanlarının güvenliğinden Irak hükümetini sorumlu tutuyoruz. Bu kararı yasadışı sayıyoruz, Rudaw ile Irak'taki basın özgürlüğüne karşı bir sindirme olarak görüyoruz” denildi.

ORTAK İNCELEME TALEBİ

Rudaw Medya Grubu, açıklamasında yayınlarına başladığı 29 Mayıs 2013 tarihinden kararnamenin çıktığı 23 Ekim 2017'ye kadar yaptıkları yayınların suçlamalar bağlamında incelenmesi için yabancı uzmanlar ile Irak Basın ve Enformasyon Komisyonu'yla ortak çalışmaya hazır olduğunu da belirtti.

Açıklamada, Rudaw muhabirlerine getirilen yasağın kaldırılması, çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması ve basın özgürlüğü kuruluşlarının bu yasağa ses çıkarılması çağrısı da yer aldı.

Barzani'ye Irak yönetiminden bir darbe daha! ile ilgili etiketler Irak Barzani rudaw
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.