Barzani yönetimi Kerkük'ü "ilhak" etti! / ÖZEL HABER

Irak’ın en tartışmalı bölgelerinden biri olan Kerkük yine hakimiyet tartışması ile gündemde.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi, resmi sınırlarının dışında kalan ve yıllardır statüsü tartışılan petrol zengini Kerkük’ü DEAŞ'ın ilerleyişini gerekçe göstererek ele geçirmişti.

Geçtiğimiz aylarda, Kerkük Valisi Necmettin Kerim’in önerisiyle Kerkük’teki kamu binalarına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) bayrakları çekilmesi de büyük bir tartışma başlatmıştı.

wfksIfregg

TÜRKİYE RAHATSIZ

Kerkük'te bayrak krizi ile başlayan süreçten Ankara rahatsızlığını Mesut Barzani yönetimine iletmiş, son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yaşananlara sert tepki göstermişti.

Erdoğan, “Yanlış buluyorum, o bayrakları hemen indirin, yoksa geldiğimiz noktadan geri adım atmaya mecbur kalırsınız” ifadelerini kullandı.

fersIjfnergghh

REFERANDUM TARTIŞMASI

Irak Anayasası'nın 140'ıncı maddesine göre Kerkük gibi anlaşmazlık noktalarında 2007 yılına kadar referandum yapılacaktı. Ancak yapılamadı. Dolayısıyla şehrin nihâi statüsü henüz belirlenmiş değil.

Fakat Barzani yönetiminden bu yaz "bağımsızlık referandumu" yapılacağına dair açıklamalar geliyor. Bu referandumda Kerkük'ün durumunun da netleşeceği belirtiliyor.

Ancak Türkiye, DEAŞ terörü nedeniyle demografik yapısı değişen Kerkük'te şu an için referanduma karşı.

Türkiye, "Kerkük gibi anlaşmazlık bölgelerinde normalleşme ve nüfus sayımının ardından referandum yapılması gerektiği" görüşünde...

fxgfxdfx

"BAYRAK" KRİZİNDEN SONRA "HARİTA" KRİZİ

Ancak Kuzey Irak'ta "bayrak" krizinin yankıları sürerken yeni bir tartışmanın fitili ateşlendi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi tarafından, halkı terör saldırılarına karşı bilinçlendirmek ve Peşmergelere olan desteği artırmak için animasyon filmler hazırlandı.

"Peşmerge; Kürdistan'ın gardiyanları" ve "Geleceğimizi savunuyoruz" gibi sloganlarla yayınlanan videoların sonunda yer alan haritalar ise yeni bir tartışma yaratacağa benziyor.

Çünkü videoların sonunda yer alan haritada anlaşmazlık bulunan, Kerkük'ün de içinde yer aldığı bazı topraklar, Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi'ne ait olarak gösteriliyor.

fergetgthhhjj

Söz konusu animasyon filmlerinin tıpkı "bayrak" krizi gibi yeni bir tartışma başlatması bekleniyor. / SuperHaber

Barzani yönetimi Kerkük'ü "ilhak" etti! / ÖZEL HABER ile ilgili etiketler Barzani Kürdistan kerkük
GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.