Barclays, haftaya gerçekleşecek toplantıda iki puan faiz indirimi öngörüyor

İngiltere merkezli finans kuruluşu Barclays, Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine Aralık ve Ocak aylarında devam edeceğini tahmin ederken 2021 yıl sonu dolar/TL beklentisini 14,50 olarak belirledi.

Yatırım bankası Barclays, Merkez Bankası'nın (MB) önümüzdeki iki para politikaları kurulu toplantısında toplam 300 baz puan indirim yaparak politika faizini yüzde 12'ye çekmesini öngörüyor. Kurum hazırladığı raporda 2021 sonunda dolar/TL tahminini 14,50 olarak duyururken, Türkiye’nin 2018’e göre kur şoklarına karşı daha hazırlıklı olduğunu fakat ilgili göstergelerin hepsinde iyi gidişin gözlemlenmediği aktarıldı.

Gelecek aylarda enflasyonun ivmeli bir yükselişle yüzde 30’a çıkacağını tahmin eden Barclays analistleri, doların TL karşısında değer kazancını sürdüreceği kanısıyla dolar/TL'nin 2021 sonunda 14,50 liraya, 2022’nin ikinci yarısından sonra 16’ya ulaşacağını tahmin ediyor.

Danışanlarına Aralık ayında gerçekleşecek para politikaları kurul toplantısında 200 baz puan faiz indirimi beklediğini aktaran Barclays, Ocak ayında yapılacak toplantıdan da 100 baz puan düzeyinde bir indirim daha olacağını öngörüyor. Kurum, MB’nin düşük faiz isteğinin tam olarak hangi değere işaret ettiğinin net olmadığını vurgularken, yapılması planlanan bütün faiz indirimlerinin sıradaki iki toplantıda gerçekleşmesini bekliyor.

TÜRK LİRASI'NDAKİ İSTİKRARSIZLIK CARİ AÇIKTAN KAYNAKLI DEĞİL

Barclays raporunda TL’deki istikrarsızlığı cari açığı karşılamada yaşanan aksaklıklardan ziyade düşük politika faizi ve yüksek enflasyona yorarken, liradaki zayıflamanın daha yüksek enflasyona yol açacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu , Kasım ayı tüketici enflasyonunu yüzde 21,31 olarak duyurmuştu. Merkez Bankası'nın Kasım toplantısında kararlaştırdığı politika faiz oranı ise bu oranın 6 puan altında.

Barclays, haftaya gerçekleşecek toplantıda iki puan faiz indirimi öngörüyor ile ilgili etiketler Barclays Politika faizi enflasyon beklentisi
GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.