Bani ne demek? TDK Bani ne anlama geliyor?

Gündelik dilde oldukça sık kullanılan kelimelerden olan bani kelimesi, anlamı itibariyle merak ediliyor. Özellikle Osmanlıca ve eski Türkçe meraklılarının araştırdığı bani kelimesinin anlamı ve cümle içinde kullanımına Türk Dil Kurumu internet sitesinde de yer verilmiştir. Peki bani ne demek, ne anlama geliyor?

Bani kelimesi son zamanlarda oldukça sık araştırılan kelimelerden oldu. Özellikle açılışlarda sık söylenen, eski Türkçe ve Osmanlıca meraklılarının söylemekten zevk aldığı bani kelimesinin anlamı TDK'ya göre nedir?

Bani, bir yapıyı inşa eden, inşa ettiren ya da yaptıran kimse anlamına gelir. TDK'ya göre bani kurucu anlamına da geliyor.

Bani kelimesinin kullanımına birçok kitapta rastlanır. Recaizade Mahmut Ekrem bir kitabında; "Sen bânî-i âşiyânım oldun" demiştir.

Arapça ve Osmanlıca'da bani kelimesinin anlamı ise yine aynı minvaldedir. Bina eden, yapan, kuran ve kurucu anlamlarına gelir. Köken itibariyle bani kelimesi de Arapça'dır.

Bani ne demek? TDK Bani ne anlama geliyor? ile ilgili etiketler Türk Dil Kurumu bani ne demek bani ne anlama geliyor Türk Dil Kurumu bani ne demek tdk bani anlamı
GÜNÜN VİDEOSU

Fenerbahçeli futbolculardan Samandıra'da galibiyet üçlüsü!

Süper Lig'in 37. hafta maçında Fenerbahçe deplasmanda Galatasaray'a konuk oldu. Dev derbiyi Sarı-Lacivertliler 1-0 kazanarak şampiyonluk şansını son haftaya taşıdı. Fenerbahçe'de Mert Hakan Yandaş, Samandıra'ya gelen taraftarlara galibiyet üçlüsü çektirdi.