Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1981 öncesi orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinde tapu sürecini başlatıyor. İşte 2B arazilerindeki tapu sürecine dair tüm detaylar, 6 soruda özetlendi...
Bakan Kurum’dan 2B müjdesi! 5 Milyon vatandaşa tapu yolda! İşte 6 soruda tüm detaylar
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 1981 öncesi orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinde tapu sürecini başlatıyor. Yaklaşık 100 bin hektarlık alanda, 5 milyon vatandaşı ilgilendiren bu tarihi adım, mülkiyet sorunlarını çözerek vatandaşlara tapularını kazandıracak. Bakan Murat Kurum’un müjdesiyle başlayan süreç, yıl sonuna kadar tamamlanacak. İşte 2B arazilerindeki tapu sürecine dair tüm detaylar, 6 soruda özetlendi...


1. 2B arazisi nedir?
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 2/B maddesine göre, 31 Aralık 1981 öncesi bilimsel olarak orman niteliğini kaybetmiş araziler, 2B arazisi olarak tanımlanıyor. Bu alanlar, yıllardır vatandaşlar tarafından tarım, yerleşim veya başka amaçlarla kullanılan atıl arazilerdir.

2. Kimler yararlanacak?
Bu düzenleme, yaklaşık 5 milyon vatandaşı kapsıyor. 1981 öncesi orman vasfını yitirmiş arazileri kullanan ve tapu bekleyen kişiler, bu süreçte mülkiyet hakkına kavuşacak.

3. Tapu süreci nasıl işleyecek?
Orman Kadastro Komisyonları, bu arazileri orman sınırları dışına çıkararak Hazine adına tescil ediyor.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, 3402 sayılı Kadastro Kanunu kapsamında fiili kullanım durumlarını dikkate alarak kadastro çalışmalarını yürütüyor.
Kadastro tutanaklarında, arazinin üzerindeki yapı veya tesislerin kime ait olduğu ve ne zamandan beri kullanıldığı belirtiliyor.
Çalışmalar tamamlandıktan sonra araziler Milli Emlak Genel Müdürlüğü’ne devredilecek, vatandaşlar buraya başvurarak tapularını alacak.