Bakan Kurum açıkladı! İşte deprem bölgesinde 'Yeni Şehirler' planı ayrıntıları

Kahramanmaraş depremiyle birlikte 11 şehrimiz yerle bir oldu. 40 bin kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrası bu bölgelere yapılacak yeni konutların detaylarını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. Temellerin mart ayında atılacağını söyleyen Bakan Kurum, Yeni Şehirler Planı'nın detayları da tek tek açıkladı. İşte detaylar...

Kahramanmaraş depreminin ardından on binlerce bina yerle bir oldu, 10 kent büyük hasar aldı. 40 bin kişinin hayatını kaybettiği depremler sonrası bu bölgelere yapılacak yeni konutların detayları da ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum temellerin mart ayında atılacağını söyledi. 'Yeni Şehirler Planı'nın detayları da tek tek açıklandı.

Bakan Kurum açıkladı! İşte deprem bölgesinde 'Yeni Şehirler' planı ayrıntıları

Deprem bölgelerinde yapılmaya başlanacak 250 bin konutla ilgili flaş detaylar ortaya çıktı. 'Yeni Şehirler Planı' standatlarına göre evler 3-4 katlı olacak, evlerin altında kesinlikle dükkan bulunmayacak. İlk etapta yapılacak evlerin temelleri ise mart ayı itibariyle atılacak.

Mikro bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla bölgenin incelendiğini söyleyen Bakan Kurum şu açıklamalarda bulundu: 

"Türkiye'deki tüm mimarlarımızla bu işin en ileri gelenleriyle birlikte ortak bir çalışma başlattık. Bu kapsamda deprem sebebiyle oluşan yeni kırıklar dahil zemini her türlü ayrıntılarıyla birlikte mikro- bölgeleme ve ayrıntılı jeolojik etüt raporlarıyla, zemin etüt raporlarıyla hocalarımızla, jeologlarımızla, jeofizik mühendislerimizle inceliyoruz. En doğru, en sağlam zemine ve o zemine göre yapılaşmayı seçerek, radye temel üzerine tünel kalıp sistemiyle yöresel mimariye uygun, zemin artı 3-4 katı geçmeyecek konutlarımızın inşasının sürecini de eş zamanlı inşallah yürütüyor olacağız.

TOKİ binaları nasıl sağlam kaldı? Doğru zemin, doğru teknikle. İstişareler sonucu belirlediğim iz yeni yerleşim yerlerimizde de doğru zemini bulmak için mikro bölgeleme ve zemin etüdü çalışmalarımız hızla devam ediyor."

İLK İHALE 22 ŞUSAT'TA YAPILACAK

Hasar tespiti tamamlayan illerde aşama aşama konut yapımının başlayacağını söyleyen Bakan Kurum, ilk ihalenin 22 Şubat yapılacağını duyurdu. İlk etapta hemen 200-250 bin konut inşaatına başlanacağını söyleyen Kurum şu ifadeleri kullandı:

"Mart ayında temelleri atıyoruz. Hasar tespiti tamamlandıkça diğer konutların da yapımını gerçekleştireceğiz. Bizim için esas olan verdiğimiz söz. Yıkım nerede ise biz, tüm imkânlarımız ve gücümüzle oradayız. Kimseyi dışlamamız, ötekileştirmemiz, iş planında geriye atmamız söz konusu olamaz. Nifak tohumu ekenlere itibar etmeyin" dedi.

APARTMAN ALTI DÜKKÂN YOK

2-3 ay içerisinde deprem bölgesinde kurulan şantiyelerin görüleceğini söyleyen Kurum, "Kent ve konut tasarımında yerel dokunun, sosyoloji de gözetilecek, altı dükkân, üstü daire dönemi kapanacak" ifadelerini kullandı.

ARSA KARŞILIĞI TAKAS

Sabah gazetesinde yer alaan habere göre Kurum, "Eski kent merkezlerinde ayrıntılı jeolojik ve jeoteknik etüdler yapmak suretiyle vatandaşımızı da mağdur etmeyecek anlayışla gerek imar kısıtı, gerekse yapılaşma şartlarının hepsini yeniden gözden geçireceğiz. Tek katlı ve yatay mimaride dükkânlar açılmasını planlıyoruz. Arsa karşılığı takas veya yeni yapılan konutlardan teklif edeceğiz" şeklinde konuştu.

Bakan Kurum açıkladı! İşte deprem bölgesinde 'Yeni Şehirler' planı ayrıntıları ile ilgili etiketler emlak TOKİ Kahramanmaraş deprem Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Murat Kurum
GÜNÜN VİDEOSU

Jandarma üniformasıyla esnafa GBT kontrolü yaparken yakalandı! Kadının asıl mesleği şaşırttı...

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde jandarma üniforması giyerek esnaf ve müşterilere Genel Bilgi Toplama (GBT) kontrolü yaptığını söyleyen kadın, ihbar üzerine olay yerine gelen polis ekiplerine yakalandı. Gözaltına alınan kadının sözleşmeli öğretmenlik yaptığı öğrenildi.