Bakan Koca'dan Ercüment Ovalı'ya tepki: İnsanların umudu ile oynanamaz

17 Nisan itibariyle Türkiye'deki son duruma ait değerlendirmelerde bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın dün gece "Dornaz alfa" etken maddeli ilaca ilişkin mesajı soruldu. İlacın uluslararası bir firmanın patentli ürünü olduğunun altını çizen Bakan Koca ilacın hangi hastalıkta kullanıldığı belirttikten sonra Ovalı'ya, "Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir, sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz." sözleri ile tepki gösterdi...

Dünyanın tamamını etkileyen ve şu ana kadar 150 bin civarında ölüme neden olan yeni tip koronavirüsün yol açtığı Kovid-19 hastalığı nedeniyle evlerine kapanmak isteyen milyonlar hergün bir ilacın bulunması yönünde beklentisini sürdürüyor.

Türkiye dün gece işte böylesi bir umut rüzgarına kapıldı. Ekibi ile birlikte Kovid-19'a çare olacak ilaç arayışında olduğu bilinen Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın "Insanların hayatından gün çalmak istemedik." sözleri ile duyurduğu bir ilaç büyük bir heyecanla karşılandı. 

Ancak bahse konu Dornaz Alfa aslında bir ilaç değil ve etken maddeydi ve zaten lisanlı bir ilaçtı.

Bu ilaçla ilgili bazı ülkelerde klinik çalışmalar da başlamıştı. Türk bilim insanları Ovalı'nın yeni bir ilaç ve umut olarak algılanan bu açıklamasına tepki gösterdi.

Bu durum Türkiye'deki son durumu açıklayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya da soruldu. Bakan Koca, Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın açıklamalarına ilişkin soruya verdiği cevapta şunları söyledi:

"Bahsedien ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Ve kistik fibrozlu hastaları yani akciğer sorunu yani akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve bundan fayda görülen bir ilaç.

Kovid-19'da faydalı olduğuna dair klinik çalışmaların başladığını biliyoruz.

Biz Türkiye'de özellikle hem aşı hem de tedaviyle ilgili Kovid-19'a özel bütün bu anlamda çalışma yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bakanlığımızın TUSEB'i olarak. Ve bununla ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun dedik.

Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir, sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz bu topraklara aidiyet duygusu içinde olan, insanlara faydası olan çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Yayın, araştırma ve çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için 23 Mart'ta bizim bu çağrımıza cevap verilebilirdi. Klinik araştırma yapılır devamında ne yapılması gerekiyorsa yapılmış olurdu. İlaç ve aşı işi hem milli hem de stratejik bir iştir sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası bir firmanın ilacı böyle umutlar tüketilerek ifade edilemez. "

OVALI'NIN DORNAZ ALFA MESAJI 

İşte Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın bilim insanlarının tepkisine neden olan o açıklaması:

"1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyorki insanların hayatını kurtarabilir. Insanların hayatından gün çalmak istemedik..Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarima tesekkur ederim"

OVALI "YANLIŞ ANLAŞILDIM" DEMİŞTİ

Ercüment Ovalı dün gece yaptığı açıklamanın tepki toplaması üzerine bugün şu açıklamayı yapmıştı:

1-16.04.2020 tarihinde gece yarısı attığım tweet mesajımın yanlış anlaşılması beni fazlasıyla üzmüştür. Kullandığım ifadeden bir ilaç-molekül bulduğumuz manası çıkartılmıştır, bu doğru değildir.

2-Biz ilacın firma ve marka ismi vermemek için farmakolojik ismini kullandık. Amacımız molekülü biz bulduk demek değildi. Bizim acilen test edilmesini istediğimiz ve öngördüğümüz şey, bu ilacın Covid-19 hastalığı tedavi sürecinde yararlı olabileceği idi.

3-Özetle biz bir ilaç bulmadık, biz bir ilacın Covid-19 tedavisinde kullanılabileceğini öngördük, ayrıca bugünlerde dünyada başka araştırmacıların da benzer düşünceleri olduğu görülmektedir.

4-Bu ilacın Covid-19 tedavisinde kullanımı ile ilgili klinik araştırma gerçekleştirme talebimiz TUSEB’ e iletilmiştir. Bu noktada bizce önemli olan tartışmaların bir kenara bırakılıp acilen bu ve benzeri çalışmaların gerçekleştirilmesidir."

Bakan Koca'dan Ercüment Ovalı'ya tepki: İnsanların umudu ile oynanamaz ile ilgili etiketler Fahrettin Koca Koronavirüs prof. dr. ercüment ova dornaz alfa kovid-19 bilim insanları
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.