Bakan Çavuşoğlu: Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözülmez

TRT Haber özel yayınına katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO zirvesi öncesi ABD ile ilgili açıklamalarda bulundu. ABD'nin birçok alanda Türkiye ile işbirliği yapma arzusunda olduğunu belirten Çavuşoğlu, hava savunma sistemleri konusunda da, "Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözülmez." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TRT Haber özel yayınına katıldı.

Yayında birçok konuya değinen Bakan Çavuşoğlu, 14 Haziran'daki NATO Zirvesi öncesinde ABD ile ilişkiler hakkında, "ABD'nin sadece Libya ve Suriye meselesinde değil Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar birçok alanda bizimle işbirliği yapma arzusunda olduğunu görüyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu hava savunma sistemi tartışmaları ile ilgili olarak da, "Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözülmez. İlla Patriot olması şart değil. ABD, Patriot konusunda garanti vermiyorsa diğer müttefiklerimizden de biz pekala hava savunma sistemi alabiliriz" ifadelerini kullandı.

Bakan Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:


NATO ZİRVESİ ve TÜRKİYE - ABD İLİŞKİLERİ

Türkiye olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın Biden ile görüşmesi ön planda ama bu zirvenin kendisi de çok önemli. Önemli konular var. ABD'nin yeni başkanını müttefiklerle tanıştırma konseyi. Cumhurbaşkanımızın çok fazla ikili görüşmesi olacak. Macron, Merkel ve Johnson ile de görüşecek.

ABD ile yeni dönemde hangi adımlar atılacak? Sorunlar var. Demokratların işin başında olduğunda başlayan problemler Trump döneminde de devam etti. Biden'ın 24 Nisan ile ilgili söylediği sözler var. S400 meselesi halen devam ediyor. ABD yönetiminin birçok stratejik alanda Türkiye ile çalışma arzusunun olduğunu görüyoruz. Biden'ın kendisinde de var. Bir taraftan bu sorunları nasıl çözeceğiz, bir taraftan ilişkileri güçlendirebilecek miyiz? Ekonomik alanda da ilişkilerimiz var. Hedeflere ulaşmak için neler yapmamız gerekiyor? Var olan sorunların çözülmesi için bir bilgi kağıdını kendilerine verdik. Bizim de beklentilerimizin karşılanması gerekiyor. Sorunlar durduğu sürece samimi bir şekilde birçok alanda iş birliği yapmamız da kolay olmuyor. Bütün alanlarda karşılıklı adımlar atmamız gerekiyor. Cumhurbaşkanımızın görüşmesi önemli bir görüşme olacak. Görüşmeden iyi neticeler çıkacağını umuyoruz. ABD'nin sadece Libya ve Suriye meselesinde değil Akdeniz'den Karadeniz'e ve Kafkasya'ya kadar birçok alanda bizimle işbirliği yapma arzusunda olduğunu görüyoruz.

ABD VE S-400 GERİLİMİ

Batı medyasında bu konuda çarpıtma haberler var. Cumhurbaşkanımız da söyledi: 'Siz garanti verin. Sizden de alalım.' dedi. Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözülmez. İlla Patriot olması şart değil. ABD, Patriot konusunda garanti vermiyorsa diğer müttefiklerimizden de biz pekala hava savunma sistemi alabiliriz.

AMERİKA'DAKİ FİRARİ FETÖ'CÜLER

ABD bir taraftan içinde FETÖ ile ilişkili soruşturma açan FBI var, bir yandan da beklentilerimizi karşılamayan ve bize destek vermeyen bir yönetim var. ABD içinde farklı eyaletlerde açılmış soruşturmalar var. Okulların kapatıldığı soruşturmalar var. Kendi iç güvenliği için önlem alıyor ama müttefikinin güvenliğini düşünmüyor. FBI'nın bize söylediği, karanlık yüzlerini gördükleri yönünde."

 

Bakan Çavuşoğlu: Bir tarafın dayatmasıyla bu iş çözülmez ile ilgili etiketler Mevlüt Çavuşoğlu Dışişleri Bakanı ABD s400 nato zirvesi
GÜNÜN VİDEOSU

Bomba CHP-DEM Parti işbirliği itirafı: Kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler!

CHP'nin ittifak ortağı DEM Parti'nin Zeytinburnu'nda CHP listelerinden seçime giren Meclis Üyesi, DEM'li adayları tanıtarak ittifaka ilişkin itiraflarda bulundu. DEM Partililerin "Zeytinburnu'nda belediye başkan adayları çıkarmadık çünkü kazanamayacaktık. Bizim kazancımız olan Meclis üyelerimizi CHP listesinden aday gösterdik. Bunlar kazandıktan sonra istifa edip DEM Parti'ye geri dönecekler" sözleri gündeme bomba gibi düştü.