Bakan Albayrak'tan Merkez Bankası paylaşımı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kuruluş yıldönümü dolayısı ile sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak mesajında şu ifadeleri kullandı:

TCMB 89 Yaşında. Nice yıllarda milletimize hizmet etmesi temennisiyle, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın kuruluşunun 89. yılını kutluyorum.

 Bakan Albayrak'tan Merkez Bankası paylaşımı

3 EKİM 1931'DE ZİRAAT BANKASI BİNASINDA RESMEN AÇILDI

1 Eylül 1931 tarihinde banka ana sözleşmesinin hükümet tarafından kabul edilip 20 Eylül 1931 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla Merkez Bankası 3 Ekim 1931 tarihinde Ziraat Bankası binasında resmen faaliyetini başlattı.

1933 yılında ise Avusturyalı mimar Clemens Holzmeister tarafından yapılan ilk Genel Müdürlük binasına taşındı.

Ziraat Bankası Genel Müdür Yardımcısı olan Selahattin Çam ise banka meclisi üyeleri tarafından 5 Haziran 1931 tarihinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ilk genel müdürü (umum müdür) olarak seçildi. Atatürk’ün de takdirini kazanan Çam, görevini 1938 yılına kadar sürdürdü.

NEDEN CUMHURİYETİ DEĞİL DE CUMHURİYET

Merkez Bankası'nın önündeki TC'nin açılımına dikkat edilirse “Türkiye Cumhuriyeti” olarak değil de “Türkiye Cumhuriyet” şeklindedir.

Bankaya “Cumhuriyet” adının verilmesinin nedeni, bankanın bir Cumhuriyet kurumu olduğu vurgulanırken aynı zamanda merkezi yönetimden bağımsızlığına, özerkliğine dikkat çekme amacıyladır.

Bu nedenden dolaşımda bulunan tüm kağıt paraların üzerinde “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası” ibaresi bulunur. Buna karşılık madeni para basma yetkisi, özerkliği bulunmayan Hazine Müsteşarlığı’na bağlı Darphane’ye verildiğinden, tüm madeni paralarımızda “Türkiye Cumhuriyeti” ibaresi yer alır. 

Albayrak'ın kutlama mesajında Merkez Bankası'nın kurulduğu binaya ilişkin bir de görsel kullandığı görüldü...

Bakan Albayrak'tan Merkez Bankası paylaşımı ile ilgili etiketler Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı Merkez Bankası Ziraat Bankası Türkiye Cumhuriyet
GÜNÜN VİDEOSU

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu

Sultangazi'de aralarında husumet bulunan grup trafikte silahlı kavgaya tutuştu. Güpegündüz yaşanan silahlı kavgada 3 kişi yaralandı.