Bakan Albayrak Halkbank gerçeğini Reuters'e anlattı

Reuters haber ajansına konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "ABD'de Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, "Halkbank'ın faaliyetleri uluslararası hukuka uygundur. Halkbank'la ilgili tespitler ABD'li kurumlara bildirildi. Halkbank tertemiz çıkacak, aksi siyasi karar olur" şeklinde konuştu.

“HALKBANK’IN CEZA ALMASINI BEKLEMİYORUZ”
Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, yöneticisi Hakan Atilla’nın Washington’un İran’a yönelik yönelik yaptırımlarını ihlalden ABD’de suçlu bulunan Halkbank’ın ABD devletinden para cezası almasını beklemediklerini ifade etti.

Albayrak, Türkiye’den İran ile yapılan dış ticaret işlemlerinin Halkbank üzerinden yürütüldüğünü ve Halkbank’ın bu aracılık faaliyetlerinin “başta ABD’nin uluslararası yaptırım kararları olmak üzere uluslararası hukuka ve düzenlemelere uygun” olduğunu ve bankanın “şeffaf” ödeme sistemleri kullandığını ifade etti.

Albayrak, ABD Hazinesi’nin Türkiye’ye Halkbank’a yönelik bir ceza bildiriminde bulunup bulunmadığı sorusuna, “Biz Halkbank ile ilgili bir ceza beklemiyoruz. Zira böyle bir şey ABD'de artık hukuk sisteminin farklı saiklerle hareket ettiğini düşündürür. Eğer hukuki perspektiften bu resme bakıyorsanız Halkbank burada tertemiz bir şekilde bu süreçten çıkacak. Aksi tamamen siyasi bir karar olur” cevabını verdi.

Albayrak, Halkbank yetkilisi hakkında geçen yıl başlayan duruşma kapsamında bankanın İran ile ilgili tüm işlemlerinin hukuk şirketi King&Spalding tarafından incelendiği ve veri analiz şirketi Exiger’in de bunda rol aldığını ifade ederek, “İnceleme için gerekli olan tüm İran dış ticaret işlemlerine ait verileri, elektronik postaları ve ilgili tüm dokümanları ABD’li firmaların incelemelerine sunulmuştur. Aylarca süren bağımsız inceleme süreci sonunda; Bankanın ABD’nin İran’a yönelik birincil ve ikincil yaptırım kurallarını ihlal etmediği, İran dış ticaret işlemlerinde şeffaf olmayan uygulama ve yöntemlerin bulunmadığı, tespit edilmiştir” dedi.

Albayrak inceleme sonundaki tespitlerin “kanıtlayıcı belgeleriyle” birlikte ABD’li kurumlara hukuk firması aracılığıyla bildirildiğini de belirtti.

ÖRTÜLÜ SERMAYE KONTROLÜ İDDİALARI

Albayrak, örtülü sermaye kontrolü gibi piyasa dışı uygulamalara başvurmayı geçmiş dönemde olduğu gibi bugün de düşünmediklerini ve düşünmeyeceklerini söyledi.

Reuters'a verdiği söyleşide Albayrak, swap piyasasındaki düzenlemelerin "örtülü sermaye kontrolü" algısı yaratabileceği değerlendirmelerinin hatırlatılması üzerine, "Ülke olarak piyasa dışı uygulamalara başvurmayı geçmiş dönemde olduğu gibi bugün de başvurmayı düşünmedik ve düşünmeyeceğiz. Kriz dönemlerinde bile böyle bir uygulamaya başvurmayan bir ülke olarak küresel sermaye piyasalarında yer almaya devam edeceğiz" dedi.

Finansal piyasalarda istikrarın sağlanmasının tüm ekonomik aktörler ve finansal sistem açısından kritik önemde olduğunun altını çizen Albayrak, "İktisadi temellerden kopuk fiyat hareketlerinin ve sıradışı oynaklıkların finansal sisteme verebileceği zararların önüne geçilmesi hükümetlerin ve düzenleyici kurumların sorumluluğudur. Swap piyasasındaki düzenlemeye de bu yönde bakılmalıdır. Türkiye uluslararası piyasalara entegre bir ekonomidir, serbest piyasa uygulamalarından asla taviz vermeyeceğiz" şeklinde konuştu.

"Swap hamlesi, TCMB VİOP adımı gibi tedbirlerin Türk piyasalarının uluslararası piyasalar ile bağını zayıflattığı değerlendirmesi var. Bu konuda endişe taşıyor musunuz?" sorusuna Albayrak, "Tüm bu düzenlemelere tekil önlemler olarak değil, bir finansal mimarinin ilk ama etkili adımları olarak bakmak daha doğru bir yaklaşım olacaktır. Ülkemiz piyasaları küresel finansal piyasalarla yakın ve derin bir ilişki içerisindedir" dedi ve şöyle devam etti:

"Atılan son adımlar finansal piyasaların derinleşmesine ve küresel piyasalarla daha sağlıklı ve istikrarlı bir bağ̆ kurulmasına yönelik adımlardır. Bu yenilikler uluslararası en iyi uygulamalarla ve G-20 gündemindeki finansal reform önerileriyle de uyumludur. Amacımız, bu tür işlemlerin aşama aşama yerel piyasalarda belirli bir disiplin ve bildirim yükümlülükleriyle yapılmasına imkan sağlayacak altyapıyı ve pazarları oluşturmaktır. Bu konuda yakın zamanda gerekli adımları atacağız. İşaretlerini de piyasaya duyurduk."

Bakan Albayrak Halkbank gerçeğini Reuters'e anlattı ile ilgili etiketler Berat Albayrak Hazine ve Maliye Bakanı halk bank
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul Boğazı köpürüyor! Korkutan görüntü...

İstanbul Boğazı'nın bir ucundan diğer ucuna doğru uzanan köpük yoğunluğu korkuttu. Havadan çekilen köpük yoğunluğu akıllara müsilajı getirdi.