Bakan Akar 'Teyakkuz halindeyiz' diyerek duyurdu: Girilmedik köy bırakmadık!

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, askerin deprem bölgesinde sürdürdüğü faaliyeleri katıldığı bir canlı yayında anlattı. İşte Bakan Akar'ın açıklamalarından önemli satır başlıkları...

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, CNN Türk'te Hakan Çelik ile Hafta Sonu programında gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Akar 'Teyakkuz halindeyiz' diyerek duyurdu: Girilmedik köy bırakmadık!

Bakan Akar'ın açıklamalarından önemli satır başlıkları şöyle:

Gerçekten çok büyük depremle karşı karşıya kaldık. Sözlerimin başında bütün milletimizin başı sağolsun, geçmiş olsun diyorum. Merkezi Antakya desek yanlış olmaz. Gerçekten burada çok büyük bir yıkım oldu. Buradaki kışlada da 4 Mehmetçik burada şehit oldu.

Bu gerçekten büyük bir yıkım oldu. Tabiri caizse yer yerinden oldu. Haberi alır almaz 20-30 dakika sonra arkadaşlarımızla görüşmelerimizi yaptık. İlk bilgilere göre Hatay'da 3 arkadaşımızın şehit olduğunu öğrendik. Sayın Cumhurbaşkanımıza durumu arz ettik ve uygun buldular. Bölgeye hareket ettik.

Olumsuz hava şartlar ulaşımımızı güçlendirdi. İncirlik'e kadar hava yoluyla İncirlik'ten sonra kara yoluyla geldik. Öğleden sonra o gündür bugündür buradayız. Açık ve net söyleyebiliriz ki devletimiz, vatandaşımızın yanına koştu. Bütün 85 milyon ayağa kalktı. Vatandaşlarımızın uğradığı felakete çare bulabilmek için, yaralarını sağlamak için devletimiz, milletimiz ayakta. Gerçekten büyük bir gayretle, büyük bir kararlılık herkes ayakta. Devlet-millet iş birliği sergiledik.

6 Şubat'tan bugüne kadar çok önemli adımlar atıldı. Büyük mesafeler kaydedildi. Daha çok yapacağımız iş var.

İlk anda bize lazım olan arama-kurtarma faaliyetiydi. Gerçekten büyük bir yarış, gayret gösterildi. Biz de TSK olarak, Bakanlık olarak 34 arama-kurtarma timiyle TSK İnsani Yardım Tugayımızdaki arama kurtarma timlerini seferber ettik. Onlar da saat 04.30'da alarm oldular. Süratle Ankara'dan bölgeye hareket ettiler ve arama kurtarma faaliyetlerine katıldılar. Ayrıca istihkam taburlarımızdaki acil kurtarma ekiplerimiz vardı. Onları da bölgeye sevk ettik. Onların da 23 istihkam arama kurtarma ekibimiz duruma vaziyet ettiler. Bunların yanında köpeklerimiz de vardı. Çok başarılı. 29 arama kurtarma köpeğimiz de onlarla beraber çalışmalarını sürdürdüler, ciddi katkılar sağladılar.

Bu felaketin büyüklüğüne bağlı olarak arkadaşlarımızla yaptığımız istişareler sonucunda fabrikalarımızdaki teknik personelden de işçilerden de yararlanmak üzere sevk edildiler. Onlardan da 80 tim kurduk. Dolayısıyla bu timler de burada başarılı, önemli katkılar sağladılar.

"327 VATANDAŞIMIZI SAĞ OLARAK ÇIKARABİLDİK"

Bu arama kurtarma faaliyetleri sırasında, arkadaşlarımızla yaptığımız fedakarlıkla, azim ve gayretli çalışmalar sonucunda 327 vatandaşımızı yaralı olarak yani sağ olarak enkazlardan çıkarabildik. Maalesef 2457 vatandaşımızı da cenazelerini enkazlardan çıkarmak mümkün oldu.

Bizim burada yaptığımız bütün deprem alanındaki çalışmalara genel destek sağlayabilmek bakımından üzerinde önemle durduğumuz konu ilk andan itibaren hava-yardım köprüsünün, hava koridorunun kurulmasıydı. Bu konuda tüm uçaklarımızı seferber ettik. Ve bu tedrici olarak sonunda 65 uçak, 71 helikopter ve istenilen yer ve zamanda da İHA'larımızı ve TİHA'larımızı kullanmak suretiyle bugüne kadar 6305 sortie yaparak buradaki deprem faaliyetleriyle ilgili ulaştırma desteğini sağladık. 

Burada deprem bölgesine gelirken arama kurtarma personelini, arama kurtarma malzemelerini, yiyecek, içecek vs. gibi insani yardım malzemelerini deprem bölgesine naklettik. Dönüşte de yaralı vatandaşlarımızı ve Batı'ya gitmek isteyen vatandaşlarımızı da tahliye ettik. Bu manada 21 bin vatandaşımızı deprem bölgesi dışına nakli mümkün oldu. 

GİTMEDİK KÖY BIRAKMADIK

İncirlik yurt içi ve yurt dışından gelen yardımların toplanma ve dağıtım üssü oldu. Burada toplanan personel, daha sonra yardım malzemeleri depremden etkilenen köylere kadar buradan helikopterler vasıtasıyla taşındı. Uçaklar da gidebildiği yere kadar gitti. Fakat diğer taraflarda ise helikopterler kullandı. Başlangıçta bizim aldığımız en kötü haber Hatay Havaalanı'nın pistin ciddi şekilde zarar gördüğü ve uçuşa imkan vermediği bilgisini aldık. Daha sonra hava şartlarından dolayı Maraş ve Malatya'ya ulaşamadık.

Bütün bunları olabildiğince İncirlik'te toplanmak suretiyle İncirlik'ten helikopterle gelmeye çalıştık. Arkadaşlarımız gidilmedik köy, gidilmedik ilçe bırakmadı.

Başlangıçta İskenderun gemimiz hazır hale getirildi. Deniz koridorunu tesis ettik. Yaralılar İskenderun gemisiyle Antakya'dan Mersin'e taşındı.

Bu faaliyetleri yaparken Sağlık Bakanlığı personeliyle iş birliği içinde olduk. Vatandaşa hizmet götürdük. Sahra Sıhhiye hastanelerimiz var onlardan birisini süratle Maraş'a götürdük. Sancaktar ve Bayraktar gemilerimiz sağlık hizmetleri verecek kapasiteye sahip. Bütün ameliyatları arkadaşlarımız büyük başarıyla gerçekleştirdiler. Bu gemilerimizde Hatice Deniz ve Nur adında 2 çocuğumuz dünyaya geldi. Toplam 152 ameliyat gerçekleştirildi. 15 bin vatandaş tedavi edildi. Bütün gemilerimize seyre hazır ol mesajı vermiştik.

SANCAKTAR VE BAYRAKTAR GEMİLERİ'NDE 15 BİN VATANDAŞ TEDAVİ EDİLDİ

Başlangıçta İskenderun gemimiz hazır hale getirildi. Deniz koridorunu tesis ettik. Yaralılar İskenderun gemisiyle Antakya'dan Mersin'e taşındı.

Bu faaliyetleri yaparken Sağlık Bakanlığı personeliyle iş birliği içinde olduk. Vatandaşa hizmet götürdük. Sahra Sıhhiye hastanelerimiz var onlardan birisini süratle Maraş'a götürdük. Sancaktar ve Bayraktar gemilerimiz sağlık hizmetleri verecek kapasiteye sahip. Bütün ameliyatları arkadaşlarımız büyük başarıyla gerçekleştirdiler. Bu gemilerimizde Hatice Deniz ve Nur adında 2 çocuğumuz dünyaya geldi. Toplam 152 ameliyat gerçekleştirildi. 15 bin vatandaş tedavi edildi. Bütün gemilerimize seyre hazır ol mesajı vermiştik.

ANADOLU GEMİSİ

Bu gemi içinde hem barınmayı hem sağlık hizmetleri sağlayabilen bir gemi. Bunun muharebe görevleri var. İnsani yardım konusunda çok geniş kapasiteye sahip. Herhangi bir ilave yapmadan hepsinde kullanabiliriz. Yakın zamanda aktif halde kullanabilecek hale getireceğiz. Herhangi operasyonda, insani yardım konularında alabileceği roller var. Uzun bir hareket sahası ve denizde kalma kapasitesi var. Anadolu Gemisi tek değil bir filodur.

NATO YARDIMLARI

Bunları tabii gündeme getirdik getirmeye devam ediyoruz. Bu tür depremlere karşı tedbir alma konusunda NATO'nun hazırlığı var. NATO Sekreteri buraya ziyarette bulundu. NATO 4 bin çadırın Türkiye'ye sevki konusunda karar aldı. Antakya'ya 1600 çadır kuruldu. Diğerleri kuruluyor. 4 bin daha çadır gönderilecek. Çadırlarla 8 binlik bir barınma kapasitesi sağlanacak. İlk andan itibaren sahadaki TSK, Bakanlık imkanlarını seferber etti. Vatandaşlarımızın yaralarını sarmak için gerçekten Mehmetçik büyük bir faaliyet gösterdi. Depremin olduğu ilk andan itibaren 6 milyona yakın kumanyayı vatandaşlarımıza dağıttık. 110 sahra mutfağımızı kurduk. Çorba başta olmak üzere sıcak Yemek dağıtımına başladık. Bir günde 160 bin sıcak yemek verebilme kapasitemiz var.

Bakan Akar 'Teyakkuz halindeyiz' diyerek duyurdu: Girilmedik köy bırakmadık! ile ilgili etiketler deprem asker Hulusi Akar
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.