BAE'li bakandan Türkiye ile normalleşme adımı

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, Türkiye ile ilişkilere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Gargaş, BAE ile Türkiye'nin karşılıklı olarak egemenliğe saygı çerçevesinde normalleşmesini istediğini söyledi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş Türkiye ile normalleşme adımı konusunda açıklamada bulundu. BAE merkezli  "SkyNews" Televizyonu'na verdiği özel bir röportajın bir bölümünde, BAE ve Türkiye arasındaki ilişkiler hakkında değerlendirme yapan  Gargaş, "Türkiye ile ihtilaflara veya sorunların meydana gelmesine yol açacak herhangi bir neden söz konusu değildir" ifadelerini kullandı.

"Türkiye'ye şunu ifade etmek isteğindeyiz; karşılıklı olmak üzere olarak egemenliğe saygı çerçevesiyle mevcut ilişkilerimizin normalleşmesini istemekteyiz" diyen Gargaş şu ifadeleri kullandı:

"Ankara'nın Müslüman Kardeşler'in ana destekçisi olmaktan geri adım atmasını istiyoruz. Ayrıca Ankara'nın Arap dünyası ile ilişkilerini baştan düzenlemesi taraftarıyız."

BAE'li bakandan Türkiye ile normalleşme adımı

NE OLMUŞTU?

Suudi Arabistan, BAE, Kuveyt ve Mısır, 5 Ocak tarihinde 3 buçuk yıldır Katar'a uygulanmakta olan ambargonun kaldırılması anlaşması sebebiyle Suudi Arabistan'ın El Ula şehrinde bir araya geldi. El-Ula zirvesi sonrası Katar'a yönelik ambargoyu sona erdirecek bir anlaşmaya da imza atıldı.

Körfez krizi kapsamında Suudi Arabistan’ın başında bulunduğu ülkelerin Katar’a yönelik uyguladığı abluka, Kuveyt’in arabuluculuğu sayesinde son buldu. Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Selman Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed el Sani’yi uçak kapısında karşılayarak önemli bir adım attı.

Yaklaşık üç yıldır süren Körfez krizi Kuveyt’in girişimleri ile çözülmüş oldu. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed, 41. Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi'ne katılmak üzere Suudi Arabistan'a inmesi ve onu Katar Emiri'ni Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın karşılamasıyla söz konusu krizde sona gelinmiş oldu.

Katar Emiri’nin Körfez zirvesi’ne katılması kararı Kuveyt Dışişleri Bakanı’nın Suudi Arabistan'ın Katar ile kara ve hava sınırlarını açacağını duyurmasının sonrasında geldi.

Katar Emiri’nin yanı sıra Körfez zirvesine ülkesinin heyetine başkanlık eden Kuveyt Emiri Şeyh Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah da El Ula havaalanına inüş yaptı.

Ayrıca Bahreyn Veliaht Prensi ve Başbakan Prens Salman bin Hamad Al Khalifa, Kral Hamad bin İsa El Halife adına ülkesinin heyetine başkanlık ederek zirve alanına geldi.

Umman Kabine İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Fahd bin Mahmud Al Said de Sultan Haitham bin Tarık El Said adına Körfez zirvesinde Umman Sultanlığı’nı temsil edecek.

BAE Başkan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Rashid de ülkesinin Körfez İşbirliği Konseyi heyetine başkanlık ediyor.

BAE'li bakandan Türkiye ile normalleşme adımı ile ilgili etiketler Katar Birleşik Arap Emirlikleri Arap normalleşme arap ülkeleri
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.