Azerbaycan'dan 'Türkiye askeri üs kuracak' haberlerine yalanlama

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan Türkiye'nin ülkede askeri üs kuracağı iddialarına ilişkin açıklama geldi. Rus basınına konuşan bakanlık sözcüsü, söz konusu iddiaları yalanlarken, yabancı askeri üs kurma politikasının Azerbaycan'da uygulanmadığını belirtti.

Azerbaycan ordusunun işgal altındaki Dağlık Karabağ'ı geri almak için Ermenistan'a karşı başlattığı operasyonlar dünya kamuoyunda da büyük yankı uyandırdı. 

İlk olarak Suriye daha sonra Libya ve en son da Dağlık Karabağ'daki operasyonlara damga vuran yerli ve milli Bayraktar TB2 SİHA'ları, Türkiye aleyhine çeşitli iddiaları da beraberinde getirdi.

Algı çalışması yürüten otoriteler, Ermenistan'da Türkiye'nin askeri olarak var olduğunu iddia ederken, Azerbaycanlı yetkililer birinci ağızdan söz konusu iddiaları sürekli yalanladı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 30 yıldır işgal altında tuttukları toprakları, Türkiye nedeniyle kaybettiklerini belirtip, başta Fransa olmak üzere birçok devleti savaşa sokmaya çalıştı. Bu çabaları sonuç bulmayan Paşinyan savaşın sona ermesinin ardından bile Türkiye'yi dilinden hiç düşürmedi.

TÜRKİYE VE RUSYA'DAN ORTAK KOORDİNASYON

Rusya ve Türkiye'nin arabulucuğuyla sona eren savaşta, Ermenistan güçleri tamamıyla bölgeden çekilmesini öngören anlaşmayı imzalamıştı. 

Bu gelişmeler üzerine iki devletin ortak barış gücü bölgede belirli bir süre ile görev yapacak. 

''TÜRKİYE, AZERBAYCAN'DA 3 ADET ÜS KURACAK'' İDDİASINA YALANLAMA

Çeşitli basın organlarında bu gelişmelerin arifesinde Türkiye'nin Azerbaycan'da 3 tane askeri üs kuracağı iddia edildi. Gence, Lenkeran ve Gebele olmak üzere üç kentin belirlendiği iddia edilen habere ilişkin açıklama yapan Azerbaycan Savunma Bakanlığı, söz konusu haberleri keskin bir dille yalanladı.

Türkiye'ye böyle bir iznin verilmediğini Rus medya kuruluşu Sputnik'e aktaran Azerbaycan Savunma Bakanlığı Sözcüsü Vagif Dargahlı, ''Bu bilgiler gerçek dışı'' ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Devleti'nin imzaladığı anlaşmalarda öngörülen durumlar haricinde kendi topraklarına 'yabancı' askeri üs kurma politikası olmadığını vurgulayan Dargahlı, ''Azerbaycan, Bağlantısızlar Hareketi'nin bir üyesidir'' şeklinde konuştu. 

Savunma Bakanlığı Sözcüsü, bu harekete 2019-2022 yılları arasında Azerbaycan'ın başkanlık yapacağını belirterek sözlerini noktaladı.

Türkiye ise, uluslararası medyada çıkan söz konusu iddialara ilişkin  herhangi bir açıklama yapmadı. 

 

Azerbaycan'dan 'Türkiye askeri üs kuracak' haberlerine yalanlama ile ilgili etiketler Türkiye Azerbaycan Ermenistan Rusya Operasyon dağlık karabağ askeri üs
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.