Aydın, kuru incirde bir ayda 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi

Kuru incir üretiminde dünyanın önde gelen ülkelerinden olan Türkiye'de, ihracat sezonunun başladığı ilk bir aylık dönemde 68 milyon dolar ihracat geliri sağlandı.

Ege İhracatçı Birliklerinden sunduğu veriler uyarınca, 6 Ekim'de başlayan kuru incir ihraç sezonunda meyve 74 ülkeye ulaştırıldı. Bir önceki sezon ihracatın başladığı ilk bir aylık dönemde 15 bin 384 ton ile 61 milyon dolar döviz girdisi sağlanırken bu yılın aynı döneminde 16 bin 104 ton ile 68 milyon dolar gelire ulaşıldı.

2 bin 679 ton ile en fazla kuru incirin gönderildiği Almanya'dan 12 milyon 904 bin dolar kazanç elde edilirken, Almanya’yı 11 milyon 176 bin dolarla Fransa, 8 milyon 545 bin dolarla İtalya izledi.

Aydın Ticaret Borsası yönetim kurulu üyesi kuru incir ihracatçısı Kazım Günaydın, şehrin kuru incir üretiminde Türkiye'de ilk sırada yer aldığını, 40 bin hektarlık alanda 190 bin ton incir üretildiğini belirtti. Kentten 40 bin ton incirin ihraç edildiğini aktaran Günaydın, incir ihracatının sorunsuz devam ettiğini söyledi.

KURAKLIK SEBEBİYLE REKOLTE DE DÜŞÜŞ YAŞANDI

Kuraklık sebebiyle bu sezon rekoltede düşüş olduğuna dikkati çeken Günaydın, "Her ne kadar incirin rekoltesine yönelik bir düşüş yaşasak da bunu fiyatlara yansıtıyoruz. Bu fiyatlarla biz aynı parayı Türkiye’ye döviz olarak getireceğiz. Şu anda gönderdiğimiz incirlerin hiçbirinden şikayet almadık. Çünkü incirin kalitesi güzel, Türk ihracatçısı artık müşterinin ne istediğini biliyor." ifadelerini kullandı.

Sezona iyi haberlerler başladıklarını belirten Günaydın, ihracatçıların ve üreticilerin moralli olduğunu şu sözlerle aktardı:

"Firma olarak bir aylık süreçte 1000 ton civarında incir gönderdik. Geçen yıl aynı dönemde 800 ton civarında incir göndermiştik. Bizde de 200 ton civarında artış oldu. Hem ihracatçının hem de üreticinin yüzü gülüyor. İnciri 3 sac ayağı olarak görüyorum. Üretici, esnaf ve tüccar ile ihracatçı. Bizim bu 3 yüzü de güldürmemiz lazım."

Aydın, kuru incirde bir ayda 68 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi ile ilgili etiketler Aydın kuru incir rekolte kuraklık

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

326 yolcu taşıyan uçakta korku dolu anlar! Piste sert iniş yaptı... O anlar kamerada

Alman Lufthansa’ya ait Boeing 747 tipi uçak Frankfurt-Los Angeles seferi sonunda piste sert iniş yaptı. 326 yolcu ve 19 mürettebat bulunan uçak iniş sonrası kontrollerin ardından Frankfurt’a geri döndü. Korku dolu anlar kameralara yansıdı.