Ayasofya'nın tabanına halı döşenecek

Danıştay'ın Ayasofya'yı müzeye dönüştüren bakanlar kurulu kararını kaldırmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yeniden ibadete açılması Türkiye çapında sevinç yarattı. Peki, Ayasofya-i Kebir Camii'nin açılması için içerisinde ne tür işlemler yapılacak? Habertürk Muhabiri Esra Nehir, canlı yayında anlattı. İşte namaza engel teşkil eden ikonalardan, halısız zemine ilişkin yapılacak işlemler?

Habertürk muhabiri Esra Nehir, Kültür Bakanlığı'ndan aldığı bilgiler ışığında Veyis Ateş'le Ana Haber Bülteni'nde Ayasofya-i Kebir Camii'nde yapılacak çalışmalara ilişkin önemli bilgiler paylaştı. 

Çalışmaların gelecek cuma gününe kadar tamamlanmasının beklendiğini belirterek söze başlayan Nehir, yapılacak çalışmalara ilişkinse şu bilgileri verdi:
"Bu nedenle Kültür Bakanlığı'ndan bir ekip Ayasofya Camisine gidip incelemelerde bulunacak. Ayasofya Camisinden 10'dan fazla ikona ve resim var. Bunlar cami içindeyken namaz kılınamıyor. Kültür bakanlığı yetkililerinden edindiğimiz bilgiye göre bunlar için açılır kapanır perdeli bir sistem yapılacak. İlk olarak kıble yönündeki yani namaz kılmaya engel teşkil edecek ikonaların üzeri perde ile kapatılacak. Hz. Meryem ve Hz. Cebrail ikonalarının üzerinin kapatılacağı ifade edildi. Yetkililer bunların tamamen kaldırılıp başka yere taşınmasının da mümkün olmadığını ifade ettiler. Öte yandan insan figürü olmayan başka semboller de var. Bunların kaldırılması ya da üzerinen örtülmesi söz konusu olmayacak. Konuştuğumuz yetkililer Ayasofya'nın ibadete açık olduğu dönemde de bunların üzerinin örtülmediğini kaydettiler. Yerde bir değişiklik yapılacak mı? Yeniden halı döşenmesi söz konusu olacak mı? Konuştuğumuz yetkililer zeminde bazı çökmeler olduğunu, buna zarar vermeyecek bir teknikle zemine halı döşeneceğini, ibadete hazır hale getirileceğini ifade ettiler. Çalışmalar bu hafta sonu başlayacak ve gelecek hafta cumaya hazır olacak şekilde çalışmalar tamamlanacak. Yetkililer 15 Temmuz'a caminin yetişmesinin zor olduğunu belirtiyorlar"

Ayasofya'nın tabanına halı döşenecek ile ilgili etiketler Ayasofya Ayasofya-i Kebir Camii hali ikona

Sitene Ekle

GÜNÜN VİDEOSU

Özlem Zengin'den DEM'e: İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor!

AK Parti Grup Başkanvekili Özlem Zengin ile muhalefet milletvekilleri arasında 'İsrail ile ticaret' tartışması çıktı. DEM sıralarına seslenen Zengin'in "Zaten İsrail'in asıl amacı sizin gibileri korumaktır. İsrail kendi güvenliği için sizleri yaşatıyor. " sözleri gündem oldu.