Avrupa'da sığınmacı tartışması büyüyor! Yunanistan'ın insanlık dışı hamlesinin ardında o kuruluş var

Yunanistan'ın sığınmacılara yaptığı insanlık dışı muamelelerin arkasında olan kuruluş Avrupa Komisyonu'nun son raporuyla ortaya çıktı. Söz konusu rapora göre insan haklarına aykırı hamlelerin Avrupa'nın sınır güvenliğinden sorumlu teşkilat olan Frontex'in göz yummasıyla gerçekleşti. Avrupa'da sığınmacı tartışması sürerken Frontex Direktörü'nün istifası istendi.

Avrupa'da sığınmacı tartışması büyüyor... Özellikle Yunanistan'ın sığınmacılara yönelik yaptığı insanlık dışı müdahaleler Avrupa Birliği'nde büyük tepki çekiyor. Avrupa Komisyonu'nun hazırladığı son rapor Yunanistan'ın insan haklarına aykırı bir şekilde sığınmacıları Türkiye'ye itmesinde Avrupa Sınır ve Sahil Güvenlik Ajansı'nın (Frontex)payının büyük olduğunun altı çizildi.

Guardian gazetesinde yer alan habere göre, Frontex'in insan haklarını korumada başarısız olduğunun altı çizilerek ajansın başkanının istifa etmesi gerektiğinin altı çizildi. Avrupa Komisyonu milletvekillerinin dört aylık araştırması sonucu ortaya çıkan raporu yazan Tineke Strik yaptığı açıklamada Frontex'in insan hakları ihlallerini çözmekte başarısız olduğunun altını çizerek kurumun gelecekte ihlalleri önlemek konusunda hiçbir şekilde güven vermediğini vurguladı. Strik, teşkilatın direktörü Fabrice Leggeri'nin istifa etmesi ya da görevden alınması gerektiğini söyledi.

2006 YILINDAN BU YANA BÜTÇESİ 19 KAT ARTTI

Avrupa Birliği'nin sınır ve sahil güvenliğinin korunmasından sorumlu olan Frontex, özellikle Suriye'deki iç savaş sonrası ortaya çıkan sığınmacı sorunu nedeniyle önemli bir kurum haline geldi. Avrupalı liderler milyonlarca sığınmacının ülkelerine akın etmesine karşı önlem olarak Frontex'e daha fazla bütçe ve personel sağlanmasını kabul etti.

2014'te 100 milyon euro'luk bir bütçeye sahip olan Frontex, AB'nin 2022-2029 bütçesinden ise 5,6 milyar euro'luk bir pay aldı.

SIĞINMACILARIN GERİ İTİLMESİNDE PAY SAHİBİ İDDİALARI

Akdeniz ve Ege Denizi üzerinden Avrupa'ya gelmeye çalışan sığınmacıların geri itilmesi ve yapılan insanlık dışı müdahalelerle ilgili Frontex'in işaret edildiği ilk olay geçen yıl ortaya çıkmıştı. Ege Denizi'nde ortaya çıkan görüntülerde Frontex'e ait bir geminin sığınmacıları geri püskürtmek için dev dalgalar çıkardığı görülmüştü. Sonrasında yapılan soruşturmada ise Frontex'in insan hakları ihlallerinden direkt olarak sorumlu olmasa da ihlalleri önlemekte yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştı. Öte yandan Frontex'in insan hakları ihlallerine yönelik raporlara defalarca yanıt vermemesi ise Avrupa Komisyonu'nda tepkiyle kaşılanıyor.

Öte yandan Avrupa Komisyonu'nda oluşturulan raporda Frontex ile ilgili çarpıcı bir ayrıntı yer aldı. Ortaya çıkan ayrıntıya göre, Frontex Direktörü Leggeri'nin özel ofisinde 63 personel yer alıyor. Buna karşı Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in ofisinde ise 30 personel bulunuyor.

Frontex ile ilgili geçen aylardabaşlatılan kampanyada ajansın lağvedilmesi gerektiği belirtilmişti. Avrupa'da göçmen ve insan hakları konusunda çalışan sivil toplum kuruluşları, Frontex'in insan haklarını korumakta başarısız olduğu için lağvedilmesi gerektiğini savunuyor.

 

Avrupa'da sığınmacı tartışması büyüyor! Yunanistan'ın insanlık dışı hamlesinin ardında o kuruluş var ile ilgili etiketler Avrupa Sığınmacı Ege Denizi Akdeniz rapor Avrupa Komisyonu Frontex
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.