Avrupa Merkez Bankası'ndan doğal gaz uyarısı

Avrupa Merkez Bankası (ECB), olası Rusya-Ukrayna çatışmasından doğacak gaz arzı şokunun Avrupa ekonomisinin değerini düşürebileceği değerlendirmesini yaptı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), olası Rusya ve Ukrayna çatışması durumunda herhangi bir gaz arzı kesintisinden kaynaklanan olumsuz bir şokun euro bölgesi ülkelerinde üretilen mal ve hizmetlerin değerini azaltacağını ve yüksek enerji fiyatlarının ekonomik genişletmeyi aksatacağı kanaatini paylaştı.

Kurum yayınladığı makalede, yüksek enerji fiyatlarının bu yıl euro bölgesi ülkelerde ekonomik üretimi GSYH'nın temel seviyelerine göre yaklaşık % 0,2 oranında azaltacağını ve en büyük etkinin ilk çeyrekte olmasını öngördüğünü belirtti.

Euro bölgesinde kullanılan gazın yüzde 90'ından fazlasının ithal edildiğini belirten ECB, bloğun gaz arzının bir kısmını kaybetmesi durumunda olumsuz ekonomik etkilerin ağırlaşacağını aktardı.

Makalede, modelleme sonrası varsayımsal yüzde 10 seviyede bir gaz tahsisatı şokunun şirketler üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkisinin euro bölgesi ülkelerinin brüt katma değerini yaklaşık yüzde 0,7 oranında düşüreceği ifade edildi.

Avrupa Merkez Bankası'ndan doğal gaz uyarısı ile ilgili etiketler doğal gaz Avrupa Merkez Bankası