Avrupa Konseyi'nden Yunanistan'a uyarı

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Batı Trakya'daki Türk azınlığa ve kurdukları derneklere karşı ırkçı tavır sergileyen Yunanistan'ı uyardı. Komite, Türk azınlığa ilişkin aldığı haksız ve hukuksuz kararlar nedeniyle eleştirdiği Atina yönetiminden AİHM kararlarını uygulama çağrısında bulundu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi 1-3 Eylül tarihleri arasında yapılan toplantıda Batı Trakya Türk toplumuna ait derneklerle ilgili olarak, Bekir Usta davalarını yeniden inceledi.

Bu incelemenin ardından komiteden yapılan açıklamada, Yunanistan'ın AİHM'de Batı Trakya Türk azınlığına karşı mahkum edildiği davalarda alınan kararları uygulamadığı vurgulandı.

AİHM kararlarının Yunan mahkemeleri tarafından prosedür gerekçesiyle reddedildiğinin altı çizilirken, kararın üzerinden 12 yıl geçmesine rağmen, Yunan makamlarınca uygulanmamasının endişe oluşturduğu ifade edildi.

Yunan makamlarına, yapılan uyarılar doğrultusunda en geç ekim sonuna kadar süre tanındığı kaydedildi.

Yunanistan Batı Trakya'da kurulan Türk derneklerine azınlıkları körükleyip ayrıştırmayı artıracağını bahane ederek izin vermiyor.

AİHM Yunanistan'ın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) toplanma ve örgütlenme özgürlüğüne ilişkin 11'inci maddesini ihlal ettiğine ilişkin bir karar vermişti. AİHM bu minvalde 2008'de "İskeçe Türk Birliği" davasında, 2007'de ise Hasan Bekir Usta ve arkadaşlarının açtığı dernekle ilgili davada Yunanistan'ın haksız olduğuna karar vermişti. 

GÜNÜN VİDEOSU

Mardin'de okuldan atılan kız öğrenci tabanca ile okulu bastı! Korku dolu anlar kamerada...

Mardin'de okuldan atılan lise son sınıf öğrencisi kız, tabanca ile gelerek okulu bastı. Okula girmeye çalışan, kapıya tekmeler atan ve havaya birkaç el ateş eden kız öğrenci, polis tarafından gözaltına alındı. Korku dolu anlar saniye saniye kameraya yansıdı.