Avrupa Birliği'nden skandal hamle: Srebrenitsa soykırımını inkar yasasını değiştirmek istiyorlar

Avrupa Birliği'nin Bosna Hersek'te Sırp askerlerin düzenlediği Srebrenitsa soykırımını konusunda skandal bir girişimde bulundukları ortaya çıktı. AB yetkilileri soykırımı inkar yasasının değiştirilmesi için çalışma başlattı. Yetkililer, yasanın bölgedeki çatışmaları artırdığını iddia ediyor.

Bosna Hersek'te 1995 yılında meydana gelen Srebrenitsa soykırımının acıları tazeliğini korurken Avrupa Birliği'nden skandal bir hamle geldi. AB yetkilileri soykırımı inkar eden yasanın 'bölgedeki çatışmaları artıracağı' iddiasıyla değiştirmeyi planlıyor.

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, üst düzey AB yetkilileri Srebrenitsa soykırımının inkarına ceza verilmesini öngören yasanın değiştirilmesi için kapalı kapılar ardında çalışmaya başladı. Yetkililer, söz konusu yasanın çatışmaları artıracağı iddiasıyla değiştirilmesi gerektiğini savunuyor.

Basına sızan toplantı kayıtlarına göre AB'nin Bosna Hersek'ten sorumlu olan Oliver Varhelyi soykırımı inkar yasasının bölgedeki gerilimin soykırımı inkar yasasından kaynaklandığını savunuyor. 25 Kasım'da yapılan toplantıda Varhelyi'nin yasayı çıkaran Avusturyalı diplomat Inzko'nun yasayı görev süresi bitmeden kısa süre önce çıkarmasının 'sorunlu' olduğunu savunduğu öğrenildi.

Várhelyi'nin krizden Inzko'yu sorumlu tuttuğunu söylediği ve "Böyle önemli bir karar almadan önce tüm taraflarla masaya oturulması gerekirdi" dediği aktarıldı. Varhelyi, Bosnalı Müslüman liderlerin yeni bir yasa çıkarılmasına sıcak baktığını söyledi.

Avustralyalı diplomat Inzko, temmuz ayında 8 bin kişinin katledildiği Srebrenitsa Soykırımı'nı inkar edenlere 5 yıla kadar hapis cezası verilmesini öngören bir yasa çıkarmıştı.

SREBRENİTSA'DA NE OLDU?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladic komutasındaki Sırp birliklerince işgal edilmesinin ardından BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edildi.

Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık bölgede, fabrikalarda ve depolarda katletti. Katledilen Boşnaklar ise toplu mezarlara gömüldü.

Srebrenitsa'da Sırp güçler tarafından öldürüldükten sonra toplu mezarlara gömülen binlerce soykırım kurbanının daha sonra başka yerlere nakledildiği biliniyor.

Soykırımdan sonra açılan toplu mezarlardan çıkarılan ceset kalıntıları tam olmasa da binlerce aile, sevdiklerinin bulunabilen birkaç kemiğini toprağa veriyor.

Aradan 26 yıl geçmesine rağmen 1000'e yakın soykırım kurbanının cesedine henüz ulaşılamadı.

Avrupa Birliği'nden skandal hamle: Srebrenitsa soykırımını inkar yasasını değiştirmek istiyorlar ile ilgili etiketler Bosna Hersek Avrupa Birliği soykırım yasa Srebrenitsa Soykırımı inkar
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.