Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin ayak sesleri büyüyor

Yıllarca Türkiye’yi tam üye almamakta direnen ancak tam anlamıyla kaybetmeyi de göze alamayan Avrupa Birliği ülkeleri, dünyanın her köşesinde söz sahibi olmaya başlayan Türkiye’nin ilerleyişini dikkate almak zorunda kaldı. İşte detaylar...

İbrahim Acar
İbrahim Acar

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Türkiye bizim için çok önemli bir ortak” dedi.

Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin ayak sesleri büyüyor

İkili siyasi, ekonomik ve ticari ilişkilerin durumuna ilişkin ortak raporun kabul edilmesinin ardından Yüksek Temsilcisi Josep Borrell soruları yanıtladı.

Borrell, Türkiye Ortadoğu Barış Süreci açısından nasıl bir rol oynayabilir? sorusuna verdiği yanıt AB’nin Türkiye’ye karşı mevcut görüşünü yansıtması açısından önemli mesajlar taşıyor.

Borrell, soruya, "Türkiye hemen hemen her çatışmada önemli bir rol oynuyor. Türkiye'yi Libya'da görüyoruz, Türkiye'yi Somali'de görüyoruz. Hatta Türkiye'nin Venezuela meselesiyle ilgilendiğini bile görüyorum. Peki nasıl olmasın, Türkiye Ortadoğu Barış Süreci'nde rol oynayabilir. Filistinlilerin davasını güçlü bir şekilde destekleyen konumunu biliyoruz. Biz de Türkiye ve bölgedeki ilgili tüm aktörlerle temasa geçmeye hazırız. Müslüman ve Arap dünyasının temsilcileriyle görüşüyoruz. Ayrıca Türkiye ile, hem Türkiye'nin hem de Avrupa Birliği'nin desteklediği İki Devletli çözüme yol açacak siyasi müzakerelerin yolunun nasıl olabileceğini görüşmeye hazırız" şeklinde yanıt verdi.

Toplantıda bulunan bir AB komisyon üyesi ise, "2021'de Ukrayna'da savaş yoktu, İsrail ile Filistin arasında bu kriz yoktu; en önemli iki konuyu saymak gerekirse. Belki o zamanlar daha çok Libya'da olup bitenlere odaklanıyorduk. Ancak bugün bambaşka bir jeopolitik bağlamla karşı karşıyayız ve bu bağlamda Avrupa Birliği'nin güvenliğini güçlendirmesi gerekiyor.

Bu bağlam kaçınılmaz olarak Türkiye ile ilişkilerimizi de etkiliyor. Bir şeyin altını çizeyim: Türkiye ile karşılıklı yarar sağlayan bir ortaklık geliştirmekle çok ilgileniyoruz. Biz Türkiye'yi, Komiserin de hatırlattığı gibi, sadece bir aday ülke olarak değil, Avrupa Birliği'nin önemli bir komşusu ve kilit ortağı olarak görüyoruz" dedi.

Borrell, "Doğu Akdeniz'de istikrarlı ve güvenli bir ortamın sağlanması Avrupa Birliği'nin stratejik hedefidir. Başta Kıbrıs sorunu olmak üzere Türkiye ile yakın ilişkiler kurmak, aynı zamanda Yunanistan ile iyi komşuluk ilişkilerinin önemi göz önüne alındığında hayati öneme sahiptir. Doğu Akdeniz'deki daha geniş bölgesel meseleler, aynı zamanda dinamikleri çatışmadan işbirliğine dönüştürmek için çok ihtiyaç duyulan çalışma için Avrupa Birliği'nin Türkiye ve diğer bölgesel ortaklarla daha yakın bir ilişki kurmasını gerektirmektedir.
Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yürüttüğü saldırı savaşı bağlamında, Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak Karadeniz'deki rolü de kilit önemdedir" diye konuştu.

Avrupa Birliği’nde Türkiye’nin ayak sesleri büyüyor ile ilgili etiketler ekonomi Avrupa Birliği
GÜNÜN VİDEOSU

ABD polisi kampüse girdi... Filistin destekçisi üniversite öğrencilerine sert müdahale!

ABD polisi, Kaliforniya Üniversitesi’ndeki Filistin destekçisi göstericilerin kampına bariyerleri yıkarak ve ses bombası atarak girdi. Kampüste tansiyon giderek yükselirken polisin sert müdahalesi saniye saniye kamerada.