Avrupa Birliği dev teknoloji şirketlerine karşı yasa çıkarmaya hazırlanıyor: Kritik gün yarın

Avrupa Birliği teknoloji dünyasının dev şirketlerine karşı hazırladığı yasa tasarısında son aşamaya geliyor. Dünyanın en büyük 5 teknoloji şirketi olan Amazon, Google, Meta, Apple ve Microsoft'un piyasadaki dev hakimiyetinin önüne geçmek ve üye ülkelere denetim yetkisi veren yasa tasarısının resmi olarak açıklanması bekleniyor.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu, başta Google olmak üzere dev teknoloji şirketlerinin lobi faaliyetlerine rağmen Dijital Hizmetler Yasası'nı hayata geçirmeye hazırlanıyor. Yarın toplanacak AB liderlerinin yasayı onaylayarak resmen açıklaması bekleniyor. Yasanın onaylanmasının ardından 2023 yılında yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Söz konusu yasa ile birlikte dev teknoloji şirketlerinin AB tarafından denetimi mümkün olacak. Ayrıca küçük teknoloji şirketlerinin, dev şirketlere karşı daha rahat rekabet etmesinin önü açılacak.

AB ülkelerinin onaylaması beklenen yasaya göre dev şirketlerinin en az 45 bin aktif kullanıcıya sahip olması bekleniyor. Google, Amazon, Facebook, Apple ve Microsoft bu kriteri karşılarken, Alibaba ve Booking gibi sitelerin de söz konusu kapsama girmesi ön görülüyor.

Yasa tasarısı ile birlikte teknoloji şirketlerinin ilk kez AB içindeki rekabet kıstasları belirlenecek. Yasa tasarısı ile büyük teknoloji şirketlerinin yeni bir akıllı telefon alan kullancılara belirli uygulamaları kullanmaları yönünde yaptıkları baskının önüne geçilmesi hedeflenerek, kullanıcılara e-posta ve çeşitli uygulamaları seçme özgürlüğü verilecek.

Öte yandan yeni çıkacak yasa ile birlikte WhatsApp gibi uygulamalardan farklı uygulamalara mesaj gönderilebilmesinin önü açılacak.

Avrupa Birliği dev teknoloji şirketlerine karşı yasa çıkarmaya hazırlanıyor: Kritik gün yarın ile ilgili etiketler Google Apple avrupa bilriği dijital hizmetler yasası Meta Microsoft rekabet yasa tasarısı
GÜNÜN VİDEOSU

30 bina ve 114 kişi tahliye edildi... Gaziosmanpaşa’da yaşanan toprak kayması kamerada!

Gaziosmanpaşa'da akşam saatlerinde meydana gelen toprak kayması nedeniyle bölgedeki 30 bina ve 114 kişi tahliye edildi. Toprak kaymasının yaşandığı anlar saniye saniye kameralara yansıdı.