Atom Enerjisi Kurumu'nda flaş Kaliforniyum açıklaması!

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Ankara polisinin operasyonu ile ele geçirilen ve dünyanın en değerli elementlerinden Kaliforniyum olduğu ileri sürülen maddenin incelemelerini tamamladı. TAEK, maddenin nükleer ve radyoaktif özelliğe sahip olmadığını açıkladı.

Ankara Pursaklar'da bir araca yapılan operasyonda dünyanın en değerli ikinci elementi olduğu belirtilen Kaliforniyum'dan 1 kilo 441 gram ele geçirildi.

Gözaltına alınan 4 kişi yanlarındaki maddeyi 72 milyon dolara satmaya çalışırken yakalandı.

TAEK yaptığı inceleme sonucunda satılmak istenen maddenin nükleer ve radyoaktif özellik taşımadığını açıkladı.

ankarada-70-milyon-dolar-degerinde-nukleer-madde-ele-gecirildi_2487_dhaphoto4

İşte TAEK'ten yapılan açıklamanın tam metni;

"19.03.2018 tarihinde Basın- Yayın kuruluşlarında yer alan haberde, Polis operasyonu neticesinde yaklaşık 1,5 kg Nükleer maddenin (Calforniyum) ele geçirildiği belirtilmiştir.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na (TAEK), Ankara Emniyet Müdürlüğünden konunun aktarılmasının hemen ardından, TAEK uzmanları yakalanan maddeye ilişkin ilk ölçümlerini mobil detektör kullanarak yapmış ve maddenin radyoaktif bir özellik göstermediğini tespit etmişlerdir.

Duruma ilişkin olarak ilgili Emniyet birimleri bilgilendirilmiştir. Akabinde maddeden alınan numune TAEK’in son teknolojik imkanlarının bulunduğu Sarayköy Nükleer Araştırma Merkezinde detaylı analize tabi tutulmuştur.

İlk FTIR analizi sonuçlarına göre ele geçirilen maddenin (poly(sodium 4-styrenesulfonate)) olduğu tespit edilmiştir.

Bu madde organik tabanlı bir madde olup nükleer ve radyoaktif herhangi bir özellik taşımamaktadır. Madde ile ilgili detaylı analizlere devam edilmektedir."

Atom Enerjisi Kurumu'nda flaş Kaliforniyum açıklaması! ile ilgili etiketler kaliforniyum TAEK nükleer atom enerjisi kurumu radyoaktif
GÜNÜN VİDEOSU

Kayseri'den İstanbul'a yürümek için yola çıkmıştı... Canlı yayın yaparken kamyon çarptı!

Kayseri'den İstanbul'a gitmek için 8 gün önce 2 arkadaşıyla birlikte yürüyerek yola çıkan 36 yaşındaki Neşet Turan'a sosyal medyada canlı yayın yaptığı sırada kamyon çarptı. Kamyon şoförünün kaza yerinden kaçtığı öğrenilirken Turan'ın hayati tehlikesi olduğu belirtildi.