Atina'dan Türkiye'ye karşı F-35 hamlesi

Yunanistan bir süredir Türkiye'yi kışkırtmak için en yetkili ağızlardan provokatif açıklamalar yapıyordu. Türkiye son günlerde Atina'nın tırmandırdığı bu provokatif söylem diline karşı Meis adası yakınında Sismik Araştırma Gemisi Oruç Reis ile sondaj çalışması yürüteceğine ilişkin NAVTEX ilan etti. Yunanistan'da paniğe yol açan bu gelişmenin ardından Yunan Hava Kuvvetleri'nin F-35A almak için LOA imzalamaya hazırlandığı ortaya çıktı.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz ve Libya hamlelerinin ardından Rodos ve Meis Adaları arasında Oruç Reis gemisi ile gerçekleştirilecek sondaj çalışmasına ilişkin NAVTEX ilan etmesi sonrası panikleyen Yunanistan'dan ilginç bir hamle geldi. 

Yunanistan'ın, yaklaşık 3 milyar dolar değerinde 20 adet beşinci nesil F-35A savaş uçağını satın almak için bir LOA (teklif ve kabul mektubu) imzalamaya hazırlandığı bildirildi.

Anlaşma aynı zamanda eğitim/lojistik destek hizmetleri ve altyapı yükseltmesini de kapsıyor.

ANLAŞMA 2021’DE İMZALANACAK

Atina yönetiminin 20 adet F-35A için geçerli olacak anlaşmayı 2021’de imzalayacağı belirtiliyor. Satın alınması planlanan F-35A’ların birim maliyeti ise tam 85 milyon dolar. İlk teslimatın ise 2025-2026 yılları arasında yapılması bekleniyor.

e-Amyna’nın F-35A alımına ilişkin sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşım şöyle:

Atina'dan Türkiye'ye karşı F-35 hamlesi

 

Atina'dan Türkiye'ye karşı F-35 hamlesi ile ilgili etiketler Yunanistan Türkiye ABD navtex F-35A