"Türk-Amerikan ilişkilerinde kara bir leke olarak yerini alacak!"

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'de ev hapsine alınan rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılmaması durumunda Türkiye'ye yaptırım uygulanacağını söyledi. SuperHaber yazarı Metehan Demir sıcağı sıcağına Ankara'nın nabzını tuttu.

Din özgürlüğü üzerine yapılan üç günlük bir konferansın kapanışında konuşan ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Andrew Craig Brunson'ın hemen serbest bırakılmaması durumunda "Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye'ye ciddi ekonomik yaptırımlar uygulayacak" dedi. 

Pence'in açıklamalarının hemen ardından Twitter hesabından bir mesaj yayınlayan ABD Başkanı Donald Trump da rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılması çağrısı yaptı.

"BÜYÜK YAPTIRIMLAR UYGULANACAK"

Trump paylaşımında, "ABD, Türkiye'ye büyük Hristiyan, aile adamı ve mükemmel bir insan olan Pastör Andrew Brunson'un uzun süreli tutukluluğu için büyük yaptırımlar uygulayacak. Bu masum inanç adamı derhal serbest bırakılmalı!" ifadelerini kullandı.

"ATILAN ADIM DOĞRUDAN TÜRKİYE'NİN BAĞIMSIZLIĞINA YÖNELİK"

Yaşanan bu gelişmeler üzerine SuperHaber yazarı Metehan Demir sıcağı sıcağına Ankara'nın nabzını tuttu.

Türkiye'nin ABD'den gelen açıklamalara ilk değerlendirmelerini aktaran Metehan Demir, Amerikan yönetiminin bu beklenmedik ve haddini aşan çıkışının Ankara'da büyük tepki ve kızgınlıkla karşılandığını belirtti.

"TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİNDE KARA BİR LEKE"

Buna göre Dışişleri kaynakları şu değerlendirmelerde bulundu;

"Trump ve Pence'in açıklamaları Türkiye'nin doğrudan bağımsızlığına yönelik kabul edilemez ifadeleri içeriyor, bu konudaki kararı (Rahip Brunson'un tutukluluğu) Amerikan yönetiminin tehditleri değil, Türkiye Cumhuriyeti'nin bağımsız hukuk sitemi verecektir.

Açıklamalar açıkça Türkiye'ye uluslarası alanda baskı kurularak sonuç almayı amaçlayan, aceleci, haddini aşan, kabul edilemez ifadeler olarak Türk-Amerikan ilişkileri tarihinde kara bir leke olarak yerini alacaktır.

Türkiye de bir karar alınacaksa buna tamamiyle yargı sistemi karar verecektir. Bu şekilde tehditlerle yaptırım şantajları ile sonuç almayı düşünmek temelden yoksun ve tamamıyle Türkiye Cumhuriyeti'ni küçük düşürmeyi amaçlayan açıklamalardır.

Bu tür bir çıkışla tehditle sonuç alınacağını düşünmek ayrıca siyasi nezaketsizliğin de ötesinde düşüncesiz, aceleci ve Türk-Amerikan ilişkilerini derinden zedeleyebilecek bir tavır olarak görülmektedir."

'YAPTIRIMLARA KARŞI SEÇENEKLER MASADA'

Öte yandan Amerika'nın Ankara'da bu kadar kızgınlığa yol açana açıklamaları sonrası şu değerlendirmeler de yapılıyor;

"Bu tehditvari sözlere ardarda sert tepkiler gelecektir. Böylesine bir çıkışın ardından Türkiye'nin tutuklu rahibin serbest bırakılacağı kararı alacağını beklemek ve bir sonuç ummak Türkiye'nin bir sonraki aşamada uluslararası alanda daha da küçük düşeceği başka tuzaklar içermekte, bu nedenle krizi Amerika geri adım atmaz ve yönetemezse daha derin boyutlarda görmek kaçınılmaz olacaktır. Yaptırımlar meselesine de gelince Türkiye'nin de atabileceği karşı bazı adımların gündeme gelmesi mümkün."

ÇİN İLE GÖRÜŞMELERİN ARDINDAN KONUŞTULAR!

Trump'ın ve Pence'in açıklamalarının Erdoğan'ın Çin ile yaptığı görüşmelerin hemen ardından gerçekleşmesi ise dikkat çekti. / SuperHaber

"Türk-Amerikan ilişkilerinde kara bir leke olarak yerini alacak!" ile ilgili etiketler Trump mike pence rahip brunson
GÜNÜN VİDEOSU

İstanbul'da sokak ortasında dehşet! Yolda yürüyen kadına kafa attı! O anlar kamerada...

Fatih'te yolda yürüyen kadına gaspçı bir adam yumruk ve kafa atarak saldırdı. Kadının sokak ortasında dehşeti yaşadığı o anlar saniye saniye kamerada.